Кламер БГ - Новини: Прокуратурата харчи двойно повече от съда за почивни бази

Прокуратурата харчи двойно повече от съда за почивни бази

България

|
Пет, 18 Фев 2022г. 18:41ч.
Прокуратурата харчи двойно повече от съда за почивни бази

Почивната база край морето

"Кое обуславя общите разходи на прокуратурата за почивни бази и за обучение да бъдат два пъти повече от общата стойност на тези средства за съдилищата?" Това попита правосъдният министър Надежда Йорданова на фона на оплакванията на главния прокурор Иван Гешев, че прокуратурата няма да може да работи с предложения бюджет.

По-рано през седмицата Гешев обяви, че в приетия на първо четене законопроект за държавния бюджет над 20 млн. лв. се взимат от прокуратурата и се дават за заплати за учените от БАН. По-късно се разбра, че става дума за 20 милиона лева от проекта за бюджет на самата прокуратура.

Бюджетът на държавното обвинение се увеличава символично спрямо миналата година, но Гешев твърди, че с предложените пари не може да се работи заради инфлацията.

"Буди безпокойство, че в момента програмното бюджетиране в съдебната власт не е въведено ефективно, така както сме поели ангажименти", коментира Надежда Йорданова.

В бюджета на съдебната власт има 5.4 млн. лв. за почивни бази на прокурорите, докато двете върховни съдилища разполагат с бюджет от малко над три милиона лева за същото.

В края на мандата на последното правителство на Бойко Борисов прокуратурата получи исканата на Иван Гешев държавна почивна станция в курортния комплекс "Чайка" край Златни пясъци. Това се случи, въпреки че прокуратурата вече разполагаше с редица почивни бази.

Станцията, която е харесал Гешев, се намира до морето и разполага с открит и закрит басейн, спа, сауна, фитнес, ресторант, барове и конферентна зала. Имотът беше част от активите на Държавната консолидационна компания (ДКК). Още тогава беше заложено, че разходите за ремонт на базата ще са около 4 млн. лв, за да може почиващите служители на прокуратурата да я ползван на цени от 15-20 лева на вечер.

Преди две години прокуратурата обяви обществена поръчка за ремонт на хубавата си база на "Цигов чарк" за над 2 милиона лева.

В местността Цигов чарк прокурорската база е с малки къщи и разполага с 120 легла, като цените в бара и ресторанта са много по-ниски от пазарните. Институцията разполага с почивен дом "Изгрев" в Бяла с 95 места, хижа "Трендафила" на Витоша с 48 места) и горски дом на Боровец с 12 легла, за която ВСС реши да придобие и прилежащата към нея територия от 17 858 кв. м.

Прокуратурата има и един къмпинг - "Фичоза", край Варна с 14 места. Само за 2019 г. прокуратурата е изразходвала 6 млн. лв. за поддръжка на базите си. Тогава толкова пари харчеше цялото Бюро по зашита.

mediapool.bg