Кламер БГ - Новини: Гешев се срещна с "Рейнбоу Хъб" и им обеща промени за престъпленията от омраза

Гешев се срещна с "Рейнбоу Хъб" и им обеща промени за престъпленията от омраза

България

|
Четв, 11 Ноем 2021г. 12:46ч.
Гешев се срещна с "Рейнбоу Хъб" и им обеща промени за престъпленията от омраза

Снимка: ПРБ

Главният прокурор Иван Гешев е провел среща с представители на ЛГБТИ клуба "Рейнбоу хуб". Преди няколко дни оттам съобщиха, че кандидатът за президент Боян Расате ги е нападнал заедно с група хора. Расате бе арестуван и след това бе освободен под гаранция.

Освен Гешев на срещата са присъствали градският прокурор Илияна Кирилова, говорителката му Сийка Милева и заместничките му Даниела Машева, Красимира Филипова и Пламена Цветанова. От страна на "Рейнбоу Хъб" са присъствали Мануела Попова, Лилия Драгоева, Димитър Богданов и Глория Филипова, която бе удряна от нападателите.

Главният прокурор е обещал на представителите на клуба, че в следващия парламент ще бъдат предложени промени в НК за престъпленията от омраза.

"Бе подчертано, че подобни деяния, освен с криминален характер, са и несъвместими с принципите за защита на правата на човека в държава-членка на Европейския съюз", съобщиха от прокуратурата.

Шефката на градската прокуратура Кирилова е обещала, че делото срещу Расате ще бъде приключено бързо. Към момента то е в съвсем начален етап. В сряда апелативният съд окончателно се произнесе по гаранцията му и я фиксира на 5 хил. лв.

Нападението срещу "Рейнбоу Хъб" предизвика сериозна реакция. Посолствата на САЩ и още десет западни държави излязоха с общо изявление, в което осъдиха вандалската проява.

Самият Расате заяви пред Нова телевизия, че не е е участвал в нападението. Въпреки това той се опита да омаловажи случката и каза, че били бутнати две маси и три рафта.

mediapool.bg