Кламер БГ - Новини: МВнР се е справилo с организирането на вота зад граница

МВнР се е справилo с организирането на вота зад граница

България

|
Четв, 11 Ноем 2021г. 14:21ч.
МВнР се е справилo с организирането на вота зад граница

Сн. БГНЕС

МВнР и дипломатическите и консулските ни представителства успяха да се справят с организацията на изборите в чужбина, посочи председателят на работната група за вота Иван Кондов.

Министерството на външните работи /МВнР/ и дипломатическите и консулските ни представителства успяха да се справят с организацията на изборите в чужбина; всичко, засягащо организационната и логистичната част, беше извършено от нас, каза председателят на работната група "Избори" в МВнР Иван Кондов, постоянен секретар на министерството, на брифинг във ведомството във връзка с организацията на вота зад граница на 14 ноември.

Осигурили сме помещенията, технически средства, бюлетините са изпратени, пътуват и машините, на много места вече са пристигнали, посочи Кондов.

Първият кръг от изборите ще се състои в спокойна обстановка, осигурили сме възможностите за честен и демократичен вот, добави той.

Общо 751 ще бъдат секциите в 68 държави.

Кондов съобщи като проблем, това че са поискали машините за тези избори 25 дена по-рано, а са ги получили осем дни преди изборите.

Веднага започнахме работа, част от машините изпратихме същия ден, но тези кратки срокове са много притеснителни, коментира той.

"Все още не ни е известно реда за изпращане на машините между първи и втори тур. Дали ще имаме ангажимент като МВнР по това изпращане, кога ще ни бъдат предадени“.

Ако има втори тур на президентските избори, от Министерството настояват до вторник сутрин - 16-и ноември, да получат изборните книжа и устройствата, за да бъдат доставени навреме навсякъде.

mediapool.bg