Кламер БГ - Новини: Гешев нареди проверка на притежателите на боклук

Гешев нареди проверка на притежателите на боклук

България

|
Пон, 06 Ян 2020г. 19:41ч.
Гешев нареди проверка на притежателите на боклук

Главният прокурор Иван Гешев разпореди на министъра на вътрешните работи и на председателя на ДАНС да извършат съвместни проверки на всички "притежатели на отпадъци в страната".

Той е указал при установяване на данни за извършено престъпление, незабавно да се уведоми и съответната компетентна прокуратура.

Преди два дни стана ясно, че във Враца има складирани над 50 тона употребявани тонер касети от принтери, внос от Италия, чийто собственик обаче не е ясен и има нарушения за тяхното съхранение.

Преди това в Плевен бяха открити 9000 тона бали с пластмаса, метал и хартия, внесени отново от Италия, за които обаче местната екоинспекция обяви, че са внесени законно, но също има пропуски при съхранението им.

Това провокира премиера Бойюко Борисов и той обяви, че поне още седем площадки за отпадъци ще бъдат проверени. "Всеки, който си мисли, че може да си прави някаква далавера за сметка на държавата и здравето на хората, ще си получи своите санкции", заяви Борисов в първите дни на новата година.

"Има хора, които получават заплата за своята работа и са оторизирани като издадат един документ той да е законосъобразен. Ако има хора, които са нарушили закона, съответно, който е прегрешил, ще понесе отговорност - това е борба с корупцията", закани се тогава Борисов.

В средата на декември италианската полиция задържа край Милано 17 вагона с над 800 тона балирани отпадъци, която са пътували към България. След това в Италия започна мащабно разследване за предполагаеми връзки на калабрийската мафия Ндрангета.

mediapool.bg