Кламер БГ - Новини: На Гешев му се "губи" какво е вършил в СГП, но Априлският пленум му е ясен

На Гешев му се "губи" какво е вършил в СГП, но Априлският пленум му е ясен

България

|
Пон, 04 Апр 2022г. 20:27ч.
На Гешев му се "губи" какво е вършил в СГП, но Априлският пленум му е ясен

Иван Гешев и Надежда Йорданова по време на днешното заседание на ВСС

Главният прокурор Иван Гешев за пореден път зае позата на жертва на политическа атака от страна на изпълнителната власт, докато верните му съюзници във Висшия съдебен съвет (ВСС) очаквано саботираха искането на правосъдения министър за неговото уволнение.

Най-впечатляваща бе защитната му стратегия по аферата "Жоси", когато Гешев обяви, че е станал жертва на "милиционерски произвол". Това изглежда е най-неудобният за него от всички казуси заради наличието на документи за прехвърлянето на 2% от капитала на фирмата на името на баща му – Стоимен.

Главният прокурор и досега не е обяснил ясно как се е стигнало до издаването на тези документи, а явно и няма намерение да обяснява.

Твърдението на тогавашния съсобственик в "Жоси" Георги Цолов Георгиев е, че е поискал съдействие от прокурор Иван Гешев в битката срещу съдружника си Симеон Присадашки. След това е прехвърлил на бащата на Гешев дял във фирмата си. Към момента няма пречки за вписването в Търговския регистър на собствеността на бащата Гешев в "Жоси", но това би го направило длъжник на НАП, тъй като фирмата се намира в процедура по несъстоятелност.

Губи ми се вече този период

Казусът "Жоси" е отпреди 9 години, когато Иван Гешев е прокурор в Софийската градска прокуратурата. Случаят бе изваден наяве при разследване на Bird.bg и гражданската организация БОЕЦ през миналата година.

"Губи ми се вече този период", започна Гешев своето енергично обяснение пред ВСС. Той напомни, че баща му скоро ще стане на 83 години, но все още сам отговаря за действията си.

"(Баща ми) не е поставен под попечителство, не е под запрещение, аз не съм негов попечител, да е жив и здрав, човекът…", каза главният прокурор. Новото е, че той за първи път признава, че на името на баща му изобщо има записани акции, макар Стоимен Гешев да не е завършил процедурата пред Агенцията по вписванията.

Главният прокурор каза, че прокуратурата е отказала да образува наказателно производство по този случай, а той се е явил да дава сведения пред прокурор. Гешев каза, че прокурорският акт ще бъде качен на сайта на ВСС.

"Нямам какво да крия, няма от какво да ме е срам", обясни Гешев, но все още няма никакво обяснение как така баща му изведнъж се е оказал адресат на 2% от акциите в "Жоси" по времето, в което съсобствениците във фирмата търсят съдействие от Софийската градска прокуратура.

Защитата на Иван Гешев по този случай пред ВСС беше по същество, въпреки че дебатът беше само по допустимост. Той емоционално обясни, че могат да се срамуват тези, които незаконно разследват него, неговото семейство, включително 83-годишни хора, защото са роднини на магистрати. Той сравни действията на ГДБОП срещу него с "милиционерски произвол", практиките от времето на Априлския пленум и дори се върна до гладомора и сталинистките чистки в СССР през 30-те години на миналия век. Гешев потърси опора с множество исторически аналогии, защото бил почитател на историята.

Общото впечатление бе, че на главния прокурор му се "губи" какво е правил преди 8-9 години като прокурор в Софийската градска прокуратура, но Априлският пленум му е съвсем пред очите.

Главният прокурор обясни, че МВР няма работа да се занимава с етичното поведение на българските магистрати. Той обяви, че проверката е извършвана незаконно, защото тя е от компетентността на КПКОНПИ.

"Къде е върховенството на правото? Това ли са европейските ценности? За какво се използва МВР", попита Гешев и сам си отговори: "За оказване на натиск върху магистрати и техните семейства.

Тиха опозиция

Правосъдният министър Надежда Йорданова отказа да влезе в този тон, като поведението й беше по-скоро пасивно. Тя заяви, че ще коментира случаите по същество на следващото заседание на ВСС.

Йорданова настоя, че всички посочени в искането за увоплнението на Гешев обстоятелства са се случили по време на неговия мандат като главен прокурор или ефектът от нарушенията се е усилил.

Според нея твърдението на Гешев, че става дума за политически опит за вмешателство в съдебната власт е "абсолютно невярно твърдение и опит да се изместни фокусът на дискусията". Тя напомни, че правосъдният министър има такова правомощие, което е потвърдено с решение от Конституционния съд.

"Колкото до процедурата по избор на нов главен прокурор, в конституцията изрично е написано, че изпълнителната власт не участва", каза Йорданова.

Пълна защита във ВСС

В крайна сметка Пленумът на ВСС спести на Иван Гешев усилието да се обяснява в пълнота по "Жоси". Заедно с това са му спестени обясненията за делото срещу Елена Йончева; обясненията за това, че коментарите му станаха повод за делото "Баневи срещу България", за твърденията му срещу адвокати и неправителствени организации. Тези случаи бяха "частично допуснати" за обсъждане.

Основната част от обсъждането по тях ще мине в Прокурорската колегия, защото датират отпреди избора на Гешев за главен прокурор. В колегията Гешев няма никаква опозиция и смислен дебат не може да се очаква.

Мнозинството във ВСС прие, че основание за неговото уволнение от Пленума могат да бъдат само случаи, които датират след встъпването му като главен прокурор.

Изцяло бяха допуснати за обсъждане от Пленума прокуроро-криминалната сага "Осемте джуджета", полицейското насилие на протестите през 2020 г., делата на Емилиян Гебрев, съмненията за случайното разпределение на делата в прокуратурата и указанията за разследване на транспортните престъпления.

Обсъждането на Пленума на ВСС ще се проведе на 12 април.

mediapool.bg