Кламер БГ - Новини: Германия призова ЕС да премахне възможността страните членки да налагат вето

Германия призова ЕС да премахне възможността страните членки да налагат вето

Европа

|
Пон, 07 Юни 2021г. 16:39ч.
Германия призова ЕС да премахне възможността страните членки да налагат вето

Хайко Маас

Германският министър на външните работи Хайко Маас призова Европейския съюз да премахне възможността страните членки да налагат вето в процеса на взимане на решения, предаде Франс прес.

"Не можем повече да се поставяме в ролята на заложници на тези, които парализират европейската външна политика с налагането на вето. Тези, които правят това, си играят, в по-краткосрочен или в по-дългосрочен план, с кохезията на Европа", заяви германският външен министър на пресконференция в Берлин.

"Казвам го открито: Ветото трябва да изчезне", категоричен бе Маас.

Правилата на ЕС предвиждат, че при взимането на решения в някои сфери, най-вече по финансови и външнополитически въпроси, се изисква единодушие на страните членки. Тази система позволява на отделни държави да блокират с вето взимането на определени решения на европейско ниво, отбелязва АФП.

"Именно защото винаги сме възприемали вътрешната солидарност и външния суверенитет като двете страни на една и съща монета, ние трябва сега, след вътрешните кризи, да постигнем нов напредък във възможността на Европа да действа във външната политика", подчерта Маас.

mediapool.bg