Кламер БГ - Новини: Изтърпяващ присъда каталунски сепаратистки лидер призна грешки

Изтърпяващ присъда каталунски сепаратистки лидер призна грешки

Европа

|
Вт, 08 Юни 2021г. 13:04ч.
Изтърпяващ присъда каталунски сепаратистки лидер призна грешки

Ориол Жункерас

Най-изтъкнатият сред изтърпяващите присъди в затвора каталунски сепаратистки лидери Ориол Жункерас заяви, че неговият лагер е допуснал грешки и трябва да адаптира стратегията си. Този ход може да подпомогне усилията на испанското правителство да намали напрежението около областта, предаде Ройтерс.

В авторска статия, публикувана в сайта на телевизия "Ла Сеста" и вестник "АРА", Жункерас даде да се разбере, че все още е за независимост на Каталуния, но каза, че постигането й трябва да стане по друг начин.

"Разгледахме задълбочено нашите силни и слаби страни, грешките и успехите, за да си извадим поуки", посочи той.

"Ние трябва да сме наясно, че нашият отговор (неразрешеният референдум за независимост) не беше възприет от част от обществото, включително в Каталуния, като напълно легитимен", добави Жункерас. "Трябва да адаптираме стратегиите си", предупреди той.

"Един начин да постигнем това е например чрез разрешени референдуми", каза Жункерас.

Той е в затвора заради ролята си в организирането на наразрешения референдум през 2017 г. и последвалата обявена кратковременна независимост.

Опитът за независимост беше най-голямата политическа криза в Испания от десетилетия и предизвика трусове, които се усещат и до днес. Политическите лидери се видяха принудени да се справят с предизвикателството да намерят решение за областта, отбелязва Ройтерс.

Едва малко под половината население на Каталуния иска независимост според социологически проучвания.

Въпреки че Жункерас и сепаратисткият лагер като цяло досега отхвърляха всякакви варианти, различни от пълна амнистия за събитията през 2017 г., днешната статия издава промяна в тона.

"Има жестове, които могат да смекчат конфликта, да смекчат болката от репресиите и страданията на каталунското общество", написа Жункерас, визирайки неотдавнашно изявление на испанския премиер Педро Санчес.

През последните седмици министър-председателят подсказа, че се готви да помилва 12-те сепаратистки лидери, защото това би помогнало за диалог и разбирателство. Но тези идеи на Санчес пък породиха критики от страна на десни партии, които в неделя ще протестират в Мадрид срещу евентуалните помилвания. Върховният съд също се обяви против - мнение, споделяно от 61 процента от испанците според проучване по поръчка на вестник "Мундо".

mediapool.bg