Кламер БГ - Новини: Приет е регламентът за фонда за справедлив преход

Приет е регламентът за фонда за справедлив преход

Европа

|
Пон, 07 Юни 2021г. 19:30ч.
Приет е регламентът за фонда за справедлив преход

Приет е регламентът за фонда за справедлив преход

Съветът на ЕС прие в понеделник регламента за създаване на Фонда за справедлив преход към зелената икономика. Неговите 17.5 милиарда евро трябва да помогнат на въглищните региони и зависимите от изкопаеми горива да се преориентират към по-екологични бизнеси, без хората да загубят работата си.

Фондът трябва да помогне на страните членки и на самия ЕС да подтигнат ебщоевропейската цел за намаляване с 55% на емисиите на парникови газове до 2030 г. и за климатичен неутралитет до 2050 г. Предвидените за България средства са близо 1.2 млрд. евро, която поставя страната ни в челните места по определен бюджет за засегнатите райони.

Финансиране обаче ще се предоставя само на проекти, които са включени в териториални планове за справедлив преход. У нас по такъв работи избран от ЕК консултант заедно с енергийното министерство, засегнатите региони Стара Загора, Кюстендил и Перник, синдикатите и браншовите организации.

Приемането на регламента на фонда от Съвета на ЕС е последното препятствие преди влизането му в сила. Европейският парламент го одобри миналия месец.

Междувременно ЕК обяви, че регулаторните власти в ЕС обмислят промени в законите за държавните помощи, за да позволят на страните членки да субсидират до 100 процента от проектите за възобновяема енергия като част от целите на зелената сделка на блока, припомни Ройтерс.

mediapool.bg