Кламер БГ - Новини: Габриела Петрова за мелдония: Не съм нарушила правилата

Габриела Петрова за мелдония: Не съм нарушила правилата

Спорт

|
Пон, 28 Март 2016г. 15:49ч.
Габриела Петрова за мелдония: Не съм нарушила правилата

"Заставам пред вас с гордо вдигната глава, защото не съм нарушила антидопинговите правила и не съм опетнила честта на България", каза спортист номер 1 на България Габриела Петрова, която даде положителна проба за мелдоний, който от 1 януари 2016 г. е в забранителния списък на Световната антидопингова асоциация. Атлетката обясни, че през 2015 година е използвала препарата за три седмици, защото е била болна и се е опитвала да се възстанови.

Габриела Петрова е състезателка по троен скок. През 2015 година тя постигна най-големия успех в кариерата си, печелейки сребърен медал на европейското първенство в зала в Прага с с резултат 14.52 метра

"През 2016 година по никакъв съзнателен начин не съм се докосвала до този препарат. Всеки един човек, когато е болен, се опитва да си възстанови организма. Използвала съм препарата три седмици, за да се опитам да се възстановя по-бързо, като това се е случвало след консултация с лекар. От края на септември обаче спрях препарата, след като с треньора ми разбрахме, че влиза в списъка на забранените. Не съм наказана, не са ми спрени правата. Изчакваме решението на IAAF (Световната асоциация по лека атлетика)", каза Петрова.

На извънредната пресконференция присъства и личният й треньор Атанас Атанасов, който потвърди нейната версия. Той каза, че използването на препарата е било по предписание на лекаря на националния отбор по лека атлетика.

"Ако Габи беше участвала на световното в Портланд, щеше да стане шампионка. Това не е допинг, да не съм луд да й го дам", каза Атанасов.

Лекоатлетката и нейният треньор са купили препарата с мелдоний от специализирани сайтове, въпреки че продажбата му е забранена в ЕС.

“От тези 140 спортисти, уличени в употреба на мелдоний, нито един не е наказан. Не съм наказана, не са ми спрени състезателните права. Поискано ми е обяснение и съм предоставила цялата информация на съответните органи. Изчакваме решение, но няма нищо конкретно”, каза Габриела Петрова.

Според нея няма логика всички тези спортисти да не знаят, че мелдоният е забранен за употреба от 1 януари тази година.

"Може би не знаят и те колко точно време стои това вещество в организма и поради тази причина все още няма наказани", допълни спортистката.

mediapool.bg