Кламер БГ - Новини: Цветан Цветанов бе освободен от всички постове в ГЕРБ

Цветан Цветанов бе освободен от всички постове в ГЕРБ

България

|
Нед, 07 Юли 2019г. 18:45ч.
Цветан Цветанов бе освободен от всички постове в ГЕРБ

Бойко Борисов отлъчи окончателно най-верния си кадър и досегашния втори в ГЕРБ Цветан Цветанов.

Делегатите на извънредното национално събрание на партията освободиха в неделя Цветанов от поста зам.-председател на партията и като член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Борисов благодари на Цветанов за лоялността и уточни, че той остава партиен член и ще работи в първичната организация на ГЕРБ. Така заместниците на лидера на ГЕРБ остават двама - Йорданка Фандъкова и Димитър Николов.

Премиерът обяви, че решението да освободи Цветанов било "трудно" и "болезнено" за него. Но ГЕРБ показала, че е дисциплинирана партия, която осъзнава какво изисква обществото.

Въпреки "болката" Борисов намери сили да направи препратка към БСП, чиито лидер Корнелия Нинова първо подаде оставка, а после я оттегли. В тази връзка Борисов отбеляза моралното си превъзходство: "Представяте ли си колко би било забавно, ако сега кажа - оттеглям оставката на Цветанов. Просто да видите разликата между двете партии", направи сравнение министър-председателят.

Цветанов бе освободен въз основа на "искане от зам.-председателя на ПП ГЕРБ и член на ИК на ГЕРБ, с което заявява желанието си от 30.05.2019 г. да подаде оставка от всички постове, които заема в партията".

Според устава на партията, когато освобождаването е по молба на един от членовете на двата органа, решението има сила от датата на подаване на заявлението – в случая 30 май т.г.

С подкрепата на 1046 делегата Цветанов бе освободен от постовете в партията. Против гласуваха 10 души, а 11 се въздържаха.

След гласуването Цветан Цветанов обяви, че работи върху създаването на център за евроатлантическа дейност с анализи и прогнози на тема "Сигурност". На въпрос, дали тази организация няма да прерасне в партия, Цветанов каза че такова нещо на този етап не е обмисляно и възприе въпроса като опит за интрига.

Бившият зам.-председател добави, че от 17 юни работи, но не в и за ГЕРБ. "В организационна дейност няма да участвам, няма да отговарям за предизборните щабове и да участвам в тях. Когато минат изборите, ще може вече да се сравнява", заяви Цветанов в отговор на въпрос как ще работи за ГЕРБ като редови член на партията.

Запитан в какви отношение е с Борисов и дали са се чували, откакто е подал заявлението си за напускането на партията, Цветанов отговори, че няма нищо неизказано помежду им, и че са се чували няколко пъти.

Бившият зам.-председател, който остава без наследник на поста, благодари на медиите за отразяването и за опита им да бъдат обективни. "Плановете са ми да бъде по-често със семейството ми, защото през тези години отсъствах много", каза още Цветанов.

Делегатите на Националното събрание на ГЕРБ решиха да запазят числеността на Изпълнителната комисия в ГЕРБ, която се състои от 11 души. За нови членове на комисията бяха избрани Цвета Караянчева и Тодор Тодоров. Беше променен и уставът на партията.

mediapool.bg