Кламер БГ - Новини: Новата етична комисия на ГЕРБ вече имала сигнали за Сандански и Банско

Новата етична комисия на ГЕРБ вече имала сигнали за Сандански и Банско

България

|
Пон, 08 Юли 2019г. 13:34ч.
Новата етична комисия на ГЕРБ вече имала сигнали за Сандански и Банско

Създадената преди ден и още несформирана етична комисия на ГЕРБ вече получава сигнали. Такива имало срещу членове на партията в Сандански и Банско. Това се разбра от думите на Цвета Караянчева, която от неделя е член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

И в двата града кметовете са от ГЕРБ – в Сандански е Кирил Котев, а в Банско е бившият депутат Георги Икономов. Котев беше замесен в скандал с бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев, който подаде оставка след разкрития за участието му в изграждането на къща за гости с европейски пари, която обаче е била използвана за лични нужди. Информацията за злоупотреби на Котев беше изнесена през март и от бившия депутат и лидер на РЗС и екссъветник на премиера Бойко Борисов Яне Янев. Тогава той обвини Котев и Манолев, че незаконно са прокарали водопровод с минерална вода до имотите си. По думите му имало и назначения на роднини на Котев в общината, за които кметът по-късно призна, но твърдеше, че няма конфликт на интереси.

Етичната комисия на ГЕРБ щяла да следи както за вътрешнопартийната дисциплина, така и за действията на членовете и ръководните лица на партията. Тя ще бъде помощен орган към действащата Изпълнителна комисия и при нужда ще извършва проверки и ще предлага наказания.

От думите на Караянчева се разбра, че новият вътрешнопартиен орган ще се "формира в сряда". "Тогава ще се съберем, за да я обсъдим, ще бъде много важна, за да можем да преценяваме законовата и моралната страна на нещата", каза тя пред Нова ТВ. В проверките на сигналите щели да участват и членове на Изпълнителната комисия. Според нея трябвало да се внимава, защото "понякога сигналите не са верни и може на личностна основа някой да наклевети някого".

Попитана дали етичната комисия ще проверява появилите се в медиите информации, че Цветан Цветанов бил свързан с купувачът на активните на ЧЕЗ в България компанията "Еврохолд", Караянчева отговори: "Етичната комисия се проверява всеки сигнал, който постъпи".

Отстраняването на Цветанов било с превантивен характер

Отстраняването на Цветан Цветанов от ръководните позиции в ГЕРБ е превантивна мярка срещу действия на политици, които могат да засегнат имиджа на партията. Такава теза разви Даниела Дариткова, която през март наследи Цветанов като председател на парламентарната група на ГЕРБ.

Преди ден Цветанов официално се раздели с ръководните си постове в партията на Борисов. До това се стигна след "Апартаментгейт". Скандалът избухна през март, тогава Цветанов напусна парламента, но запази постовете си в партията. След евроизборирте, на които той се водеше шеф на щаба на ГЕРБ, подаде оставка и от постовете в партията. По време на самата кампания Цветанов умишлено се скри от медиите, а на преден план излезе премиерът Борисов.

По думите на Дариткова било важно ГЕРБ да има "здрави морални устои, защото така се гарантира дълъг живот на партията". Според нея новата комисия в ГЕРБ също имала превантивен характер. "По този начин Бойко Борисов прави превенция на превръщането на ГЕРБ в лъскава партия на номенклатурата", каза тя пред бТВ.

Тя уточни, че досега не е имало сигнали до партията срещу Цветанов.

За Караянчева пък темата с бившия втори в ГЕРБ била приключена окончателно в неделя. "Оставката беше гласувана с болшинство и трябва да гледаме напред", каза тя.

Според нея с отношението на Цветанов и начина, по които протече конгресът на ГЕРБ, било потвърдено, че "партията е над всичко".

"Драмите, които се очакваха да се случат, не се получиха, затова трябва да гледаме напред. Изпълнителната комисия ще бъде колективен орган и тя ще взема решения", добави Караянчева.

mediapool.bg