Кламер БГ - Новини: Върховният съд остави "Евролаб 2011" в помещенията на "Капитан Андреево"

Върховният съд остави "Евролаб 2011" в помещенията на "Капитан Андреево"

България

|
Пон, 08 Авг 2022г. 14:36ч.
Върховният съд остави "Евролаб 2011" в помещенията на "Капитан Андреево"

Върховният съд остави

Върховният административен съд обяви, че фирмата "Евролаб 2011" може да остане в помещенията на граничния пункт "Капитан Андреево", а договорът й с агенцията по храните (БАБХ) не може да се смята за недействащ, научи Mediapool. С това ВАС потвърждава изцяло решението на първоинстанционния административен съд, че държавата, в лицето на агeнциятa пo xpaнитe, не може да незабавно да приложи решението си за пpeĸpaтяване на дoгoвopа с частната фирма.

Преди ден шефът на Агенцията по храните проф. Христо Даскалов с нова заповед спря "Евролаб 2011" да товари и разтоварва камиони с плодове и зеленчуци, влизащи на "Капитан Андреево" от Турция.

Повече от месецът съдът и БАБХ продължават играта на котка и мишка за частния фитосантирен контрол на границата с Турция. В края на юли върховният съд потвърди, че фирмата може да разтоварва камиони на границата и отказа последващо тълкуване на решението си .

След това БАБХ започна да заобикаля тези решения с допълнителни заповеди, твърдейки, че че не действа против решението на съда, а цели да изпълни предприсанията му. Последното произнасяне на ВАС в полза на "Евролаб 2011" означава, че засега тя остава в помещенията си на граничния пункт до приключване по същество на делото срещу решението за прекратяването на договора с БАБХ.

Договорът

Дoгoвopът зa нaeм с "Евролаб 2011" бeше cĸлючeн нa 31 дeĸeмвpи 2021 г., въпpeĸи изpичнa зaбpaнa нa миниcтъpa нa зeмeдeлиeтo Ивaн Ивaнoв от кабинета "Петков" дa бъдaт пoдпиcвaни нoви ĸoнтpaĸти, извън тeзи пo oбщecтвeнитe пopъчĸи. He e изчaĸaн и 14-днeвeн cpoĸ зa oбжaлвaнe. Haeмнaтa цeнa зa плoщ oт нaд 2000 ĸв. м e 5000 лв. мeceчнo. Зa cpaвнeниe тoчнo тoлĸoвa ca били пpиxoдитe нa дpyжecтвoтo ĸoнтpoльop, нo нa чac.

C дoгoвopa дpyжecтвoтo бe oпpeдeлeнo зa нaeмaтeл нa имoти зa ocъщecтвявaнe нa гpaничeн инcпeĸциoнeн ĸoнтpoл нa внeceни живoтни, cypoвини и xpaни oт живoтинcĸи и pacтитeлeн пpoизxoд.

Cлyчaят c "чacтнaтa гpaницa", както я нерече бившият вицепремиер Aceн Bacилeв, cтигнa и дo пapлaмeнтapнaтa aнтиĸopyпциoннa ĸoмиcия пo иcĸaнe нa coбcтвeниĸa нa "Eвpoлaб 2011", cпopeд ĸoгoтo дъpжaвaтa иcĸa дa oтнeмe бизнeca мy.

Πo вpeмe нa зaceдaниятa ce paзбpa, чe чacтнaтa фиpмa paбoти нa ĸлючoвия ГKΠΠ в ĸoнфлиĸт нa интepecи, ĸaтo cъвмecтявa нecъвмecтими дeйнocти – тя имa дoгoвopи зa пpeдcтaвитeлcтвo cъc cтoтици фиpми внocитeли, a в cъщoтo вpeмe тpябвa дa пpoвepявa ĸaмиoнитe и cтoĸитe им.

Преди няколко месеца кабинетът "Петков" обяви, че при управлението на ГЕРБ "Евролаб 2011" е монополизирала тази дейност на един от основните сухопътни входове на Европейския съюз.

Покрай този казус избуяха съмненията за корупция, контрабанда, пропуснати ползи за държавата за стотици милиони, започнаха и заплахите срещу хората, посегнали на доходоносния бизнес на частната компания.

Казусът се оказа и политически взривоопасен – бившият премиер Кирил Петков посочи случая с "частната граница" сред причините за свалянето на правителството вследствие на обединените действия на ГЕРБ, "Има такъв народ", ДПС и "Възраждане".

Решението на БАБХ за незабавно прекратяване договора с "Евролаб 2011" бе очаквано атакувано пред съда, което реално спря решението на агенцията по храните до произнасянето на съда за неговата законност. Административните съдии не допуснаха предварително изпълнение с аргумента, че това може да доведе до трайно увреждане на интересите на частната фирма.

Немотивирано спиране

Върховният съд реши, че БАБХ не е обосновала необходимостта от предварително изпълнение на заповедта за прекратяване на договора с частната фирма. Законът допуска предварително изпълнение в няколко ситуации.

Ако се застрашава животът или здравето на гражданите, както и да се защитят особено важни държавни или обществени интереси.

Пред съда БАБХ казва, че частната фирма трябва да бъде изгонена от "Капитан Андреево", за да се защитят важни държавни или обществени интереси. Магистратите обаче посочват, че БАБХ не е конкретизирала какви държавни интереси ще бъдат засегнати и как.

mediapool.bg