Кламер БГ - Новини: Софийската улица "Шишман" отново е затворена за ремонт

Софийската улица "Шишман" отново е затворена за ремонт

България

|
Пон, 08 Авг 2022г. 16:44ч.
Софийската улица "Шишман" отново е затворена за ремонт

Софийската улица

Пореден ремонт затвори за движение централната софийска улица "Цар Шишман". В понеделник започна премахването на настилките от тротоарите и пътното платно в участъка между улиците "Ген. Паренсов" и "Ген. Гурко". Тази част от "Цар Шишман" ще е затворена до 25 септември според предварителния график на Столичната община.

За последно улицата беше затворена за ремонт през миналата година. Тогава беше сменена подземната инфраструктура – топлопроводи и ВиК. После беше поставен временен асфалт. Сега той ще бъде разбит и сменен с павета.

Планът е да се ремонтира улицата до площад "Народно събрание".

Сн. Mediapool

По време на поредния ремонт на "Шишман" ще се слагат нови настилки по тротоарите и пътното платно. Те ще се гранитни и бетонни павета в сивата гама. Целта е улицата да изглежда по начина, по който в момента изглежда отсечката от нея в района на църквата "Св. Седмочисленици", обясниха от Столичната община. Ще се подмени и уличното осветление. Ще има и допълнително озеленяване.

Местата за паркиране трябва да бъдат маркирани с ивици светлосив паваж. Пешеходните пътеки пък ще са от бял камък. Нивото между тротоарите и пътното платно ще е минимално.

Сн. Mediapool

Паветата по лентата за колите ще са по-голяма товароносимост.

Засега няма решение за превръщането на улицата в пешеходна. Такива идеи имаше преди години, но до момента окончателен акт на общинския съвет за спиране на движението не е обсъждан или гласуван.

Сн. Mediapool

Паралелно с това за ремонт е затворен и участък от съседната улица "Шести септември" между улиците "Славянска" и "Иван Вазов". Там също трябва да се подмени настилката по тротоарите и да се ремонтира пътното платно. По тротоарите и на тази улица трябва да бъдат сложени сиви гранитни павета. Такива вече има в участъка на "Шести септември" до градината "Кристал".

Сн. Mediapool

Ремонтът на двете улици се прави от фирмата "Парсек груп". Общината подписа договор с нея след обществена поръчка, обявена след развалянето на контракта с фирмата "Джи Пи Груп", която обновяваше тази част на центъра, включително и ул. "Граф Игнатиев". След последния търг цената на ремонта на двете улици е 6.4 млн. лева с ДДС.

Сн. Mediapool

От няколко седмици тече пренареждане и на жълтите павета и подмяна на други настилки в района на Народното събрание и храма "Александър Невски". Общината избра за изпълнител на този проект фирмата "Трейс Груп Холд" с ценова оферта от 19.9 млн. лева с ДДС. Обновяването на тази част от центъра влизаше в договора с компанията "ПСТ груп", който също беше прекратен.

mediapool.bg