Кламер БГ - Новини: Демерджиев: Масова чистка в МВР няма да има

Демерджиев: Масова чистка в МВР няма да има

България

|
Пон, 08 Авг 2022г. 16:54ч.
Демерджиев: Масова чистка в МВР няма да има

Иван, Демерджиев, Венцислав Катинов, Моника Димитрова и Емил Ганчев. Снимка: БГНЕС

В МВР няма да има масова чистка. Ще се сменят хора, само ако се установи, че не могат да постигнат търсените резултати. Към момента главният секретар Петър Тодоров остава на поста си.

Това заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев, който в понеделник представи екипа си. В него влизат досегашният зам.-министър Венцислав Катинов. Освен него зам.-министри ще са Моника Димитрова-Бийчър, която бе на същата длъжност в предишния служебен, както и Емил Ганчев, също бивш зам.-министър.

Изборите и Шенген

Провеждане на законни избори и борба с купуването и продаването на гласове. Това е основният приоритет на ръководството на МВР, заяви Демерджиев.

"Този път се надяваме да уличим лица, които осъществяват тези практики и да ги изправим пред правосъдието", каза министърът.

Като много важна тема той открои и влизането на България в Шенген. Подготовката ще е в ресора на зам.-министъра Димитрова-Бийчър. Демерджиев коментира, че страната ни се бори за влизане заедно с Хърватия и Румъния. По думите му първата няма особени проблеми. Румъния също е по-напреднала с подготовката. У нас ще има визита по темата през септември.

"Намираме България на последно място сред три държави, които трябва да бъдат приети в Шенген", заяви Демерджиев.

Наркотици, училища и пътна безопасност

Други важни теми са пътната безопасност и борбата с наркотиците около училищата, обясни още вътрешният министър.

"Наркодилърите да бъдат изтласкани далеч от българските деца", закани се той.

В осъществяването на пътния контрол ще се включат още служители, които наскоро са преминали обучение, каза още Демерджиев. До няколко седмици МВР ще излезе със стратегия за намаляване на жертвите по пътя.

mediapool.bg