Кламер БГ - Новини: Въвеждат стандарт за разработчиците на медицински софтуер

Въвеждат стандарт за разработчиците на медицински софтуер

България

|
Пон, 06 Юни 2022г. 17:55ч.
Въвеждат стандарт за разработчиците на медицински софтуер

Въвеждат стандарт за разработчиците на медицински софтуер

Предстои въвеждането на софтуерен стандарт, задаващ условията, на които следва да отговарят всички разработчици, обслужващи лекари, фармацевти, дентални лекари, както и лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ. Това стана ясно в понеделник на среща на министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова с най-големия доставчик на медицински софтуер у нас "Контракс" и държавната фирма "Информационно обслужване", която разработва Националната здравно-информационна система (НЗИС).

Поводът за срещата са проблемите, възникнали при преминаването към пълна дигитализация на документите в извънболничната медицинска помощ от 1 юни – направления, амбулаторни листове и регистрация на медицинските прегледи. Работата на много лични лекари и специалисти бе блокирана заради проблеми със софтуерния продукт "Хипократ" на фирмата "Контракс", която обслужва половината лични лекари в страната.

На срещата със Сербезова "Контракс" посочи като причина за проблемите при старта на модула за е-направление първоначални дефекти в софтуера, повечето от които вече са отстранени, както и различните компютърни конфигурации при изпълнителите на медицинска помощ.

В петък Сербезова реагира с остра позиция и поиска от фирмата обяснения до понеделник, като дори заподозря саботаж на процеса на електронизация. От фирмата се извиниха още тогава, но упрекнаха държавата, че не инвестира в софтуера на медиицнските специалисти.

"Както при всяко ново начало, така и тук трудностите са очаквани. Важното е, че всички имаме разбирането и волята българското здравеопазване да излезе на светло, което означава да го дигитализираме", каза по време на срещата в понеделник министър Сербезова.

"Посоката е ясна. Вървим към електронно здравеопазване и няма връщане назад. Следващата стъпка към дигитализацията на сектора е въвеждането на направлението за хоспитализация, което ще е факт от 1 август т.г. От тази дата направленията за хоспитализация на хартиен носител ще отпаднат", посочи още здравният министър.

Всеки нов модул на НЗИС, чието използване предстои да стане задължително, е активен за тестване поне два месеца по-рано, за да имат време фирмите, осигуряващи медицински софтуер, за интеграция, обясниха представителите на "Информационно обслужване".

Те поеха ангажимент, че както и досега ще провеждат поне по една среща месечно със страните, ангажирани с процеса по внедряване на електронното здравеопазване.

mediapool.bg