Кламер БГ - Новини: Прокуратурата нарочи престъпленията от омраза и провокацията към подкуп

Прокуратурата нарочи престъпленията от омраза и провокацията към подкуп

България

|
Пон, 06 Юни 2022г. 19:12ч.
Прокуратурата нарочи престъпленията от омраза и провокацията към подкуп

снимка БГНЕС

Прокуратурата изпрати в парламента мащабен пакет за реформа на Наказателния кодекс, за който твърди, че ще подобри ефективността на съдебната система. Предложенията са обособени в 49 точки, като голяма част от тях са насочени към престъпленията, извършени от омраза.

Във фокуса на предложенията са тежките посегателства срещу личността, основно убийствата, извършени по "хомофобските и трансфобските" подбуди. Депутатите са призовани да променят закона по начин, който да отчита унищожаването и повреждането на имущество, извършени по расистки, ксенофобски, хомофобски и трансфобски подбуди.

Предвид невъзможността да се обхванат всички видове дискриминационни елементи, прокуратурата отправя препоръка дискриминационните подбуди да се считат за утежняващи вината на извършителя. Освен това се предлага изричното включване в съставите на престъпленията от омраза на признаците "сексуална ориентация, пол, полова идентичност и изражение на пола".

В пакета от реформи се предвижда изрична възможност за смекчаване или изключване на наказуемостта за подсъдими, които са допринесли за разкриване и доказване на престъпленията.

Другият фокус на предложенията са корупцията и организираната престъпност.

"За да се осигури ефективно противодействие на организираната престъпност е необходимо използването на нов инструмент за събиране на доказателства - чрез използването като свидетел на определен член на престъпното сдружение, който е готов да сътрудничи на разследването - т.нар. "сътрудничещ" свидетел", предлага прокуратурата..

Като сериозен проблем за ефективността на борбата с корупцията е дефинирано определянето на провокацията към подкуп като престъпление. За да се даде възможност за своевременно разкриване и доказване на подкупа провокацията не следва да е престъпление, а да се използва като проактивен инструмент и дори като специално разузнавателно средство, предлага държавното обвинение.

Прокуратурата обръща нимание на необходимостта от криминализиране на поробването, което е обявено за престъпление в повече от 25 държави от ЕС, но не и в България.

В предложението е акцентирано върху съставите на престъплението "трафик на хора" в посока обхващане на всички форми на трафик, включително продажбата на бебета, разграничаване на трафика със съгласието и без съгласието на жертвата.

Прокуратурата за пореден път призовава депутатите да позволят конфискацията на автомобил при шофиране в нетрезво състояние.

mediapool.bg