Кламер БГ - Новини: Русе се връща към нормалния живот след тежката буря

Русе се връща към нормалния живот след тежката буря

България

|
Пон, 06 Юни 2022г. 19:17ч.
Русе се връща към нормалния живот след тежката буря

Русе се връща към нормалния живот след тежката буря

Общественият транспорт в Русе вече е възстановен и градът се възвръща към нормалния си живот, след като в ранните часове на понеделник бе ударен от мощна буря и градушка нанесе големи материални щети и блокира движението в и към града.

Десетминутната стихия, вилняла в крайдунавския град между 5:50 и 6:00 часа, донесе 17.5 л/кв. метър дъжд. Големината на ледените късове достигаше три сантиметра, а скоростта на вятъра - до 72 км/час.

Нанесени бяха много щети - десетки паднали дървета, отнесени ламаринени конструкции, засегнати фасади на сгради, наводнени мазета, пострадали автомобили. Улици и булеварди бяха под вода, а градският транспорт спря заради прекъсната контактна мрежа. Имаше свличане на земни маси заради изкопни ремонти на "ВиК". В един от участъците пропадна автомобил. Паднали дървета затрудниха движението и на влаковете, предаде БТА.

400 метра от кабелната мрежа на тролейбусния транспорт са били скъсани, а 19 носещи конзоли са били компрометирани от силната буря рано тази сутрин. Вятърът е бил шквал иу освен че е бил с много мощни пориви, е променял рязко посоката си и буквално е усуквал дърветата и електрическите стълбове. Това е причината градският транспорт в Русе за първи път от много години да остана напълно блокиран, улиците да са наводнени, а платната за движение препречени от паднали клони и цели дънери, обясни на пресконференция в следобедните часови кметът на Русе Пенчо Милков.

Работата по възстановяването на щетите продължава. В дейностите са включени около триста работници.

Кметът каза още, че ако в центъра на града са паднали около 18 л/кв. метър дъжд, то станцията в Русенския университет в кв. "Възраждане" е отчела 38 л/кв. метър.

"В общинския Младежки дом имаме наводняване на голямата зала, ще бъде сушена, ремонтирана, в Художествената галерия има голям теч, там имаме поражения, в музеите "Калиопа" и на Баба Тонка имаме счупени стъкла. Положението в библиотеката "Любен Каравелов" не е никак добро, защото там покривът на хранилището е отнесен, както и покривът на административната сграда на Онкодиспансера. В обществената трапезария въпреки наводнението храната е приготвена. В социалните домове също има наводнения, но отводняваме и ремонтираме", допълни Милков, цитиран от БНР.

Кметът призова всички граждани, които имат щети на собствеността, да получат удостоверение от клона на Националния институт по метеорология и хидрология в Русе, което ще им е нужно за обезщетение.

Областният управител на Русе Анатоли Станев увери, че ще бъдат предприети всички необходими действия за обезщетяване на пострадалите от това природно бедствие, които имат нужда от държавна подкрепа.

mediapool.bg