Кламер БГ - Новини: Всеки трети украински бежанец у нас е дете

Всеки трети украински бежанец у нас е дете

България

|
Нед, 27 Март 2022г. 19:50ч.
Всеки трети украински бежанец у нас е дете

Полк. Валери Рачев, сн. БНТ

"Стратегическа корупция - и в политическите кръгове, и в обществото, и в бизнеса, и в институциите". Такава е според полк. Валери Рачев, шеф на кризисния щаб за бежанцит от Украйна, причината за "снишаването" на България пред Путин. "Изчегъртването на стратегическата корупция е критично важно за нашето общество и може да стане единствено с натиска на гражданското общество", коментира той в неделя пред Нова тв. Другата причина, според него, са натрупаните митове в съзнанието, особено у по-старото поколение, които пречат да мислим реалистично за Русия на Путин.

Полк. Рачев информира, че 116 000 бежанци от Украйна са влезли в страната ни от началото на войната. Половината от тях са останали в България. Всеки трети бежанец в страната ни е дете.

На този фон се оказва, че хуманитарната криза е още в самото начало.

Бежанците са основно жени с деца и всеки трети бежанец в България е дете. В момента се правят разчети още до 200 000 души да дойдат у нас, каза Валери Рачев: "Разглеждаме сценарии за 50 000, 100 000 или 200 000 души повече в България".

Ако дойдат повече хора, тъй като процесът се управлява в рамките на Европейския съюз, винаги имаме възможност да потърсим подкрепа от другите държави.

Според него може да се очакват пренасочване на бежанци у нас от Молдова, задали сме като условие те да имат връзка с България.

"Има проблем с регистрацията, тъй като такава регистрация за временна закрила никой никога не е правил и съответно няма такъв софтуер, за да се прави, но процедурата не е тромава. Тя е облекчена максимално", убеден е полк. Рачев.

Той увери, че няма да бъде допуснато някой, който е подслонил бежанци и пристигащи от Украйна, да бъде ощетен.

"На 31 март започва изплащането на първия транш за настаняване и храна. Координационната група ще направи предложение към Министерски съвет за удължаване на срока", информира ръководителят на кризисния щаб.

Той вярва, че можем да издържим достатъчно дълго на бежанския натиск, защото сме сплотени, защото съчувстваме и разбираме ситуацията на тези хора.

Полк. Валери Рачев подчерта, че алтернативата на помощта от 40 лева за бежанец е да се построят палаткови лагери, оградени с телени мрежи и майките с деца да се изхранват от военна кухня.

Той отличи тези бежанци, които влизат в България с нарушаване на държавната ни граница, и украинците, които приемаме сега. Към първите отношението е по линия на Министерство на вътрешните работи.

Той изрази оптимизъм за изхода на войната: "Волята може да спечели срещу оръжията. Русия държи всички козове в ръцете си, нападна Украйна от 6-7 направления. Ключовите градове като Киев и Харков са много близо до руската граница, но нито един от тях не е превзет, защото украинците се оказаха мъже и жени на място".

"Това е волята на хора, които искат да живеят друг живот, да живеят по европейските правила, с европейските ценности. Те не искат това, което им се предлага – тотална корупция, тотална зависимост от олигархията, тотална зависимост от Русия", смята военният експерт.

mediapool.bg