Кламер БГ - Новини: Прокуратурата отказа да разследва Пеевски за "Пандора" и продажбата на имоти

Прокуратурата отказа да разследва Пеевски за "Пандора" и продажбата на имоти

България

|
Пон, 28 Март 2022г. 12:21ч.
Прокуратурата отказа да разследва Пеевски за "Пандора" и продажбата на имоти

Прокуратурата отказа да разследва Пеевски за

Прокуратурата отказа да образува наказателно производство срещу санкционираният по американския закон "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски за продажбата на имоти за 20 млн. лева и разкритията по досиетата "Пандора", съобщава "Сега".

Прокурор Тодор Денков от Специализираната прокуратура е отказва да образува досъдебно производство за 38 имотни сделки на Пеевски от края на 2021 година, които бяха извършени през неговата фирма "Интръст". За сделките на фирмата на Пеевски първо съобщи "Капитал". Купувач на имотите бе компанията "Стройко 2011", която дни преди сделката с Пеевски става собственост на ММА боеца Севастиян Костов.

Прокуратурата обявява, че за имотните сделки е изискала информация от антикорупционната комисия, справки от ДАНС, Агенцията по вписванията и материали от НАП.

Прокурорът коментира, че сделките са реализирани законно, върху имотите не е имало наложени възбрани или други пречки за прехвърляне. По тези сделки липсват данни за извършени до момента плащания от продавача към купувача, се вижда още от постановлението.

Прокурорът допълва, че според договорите това ще става в следващите 2 години и подчертава, че такова отложено плащане не е забранено нито по българското, нито по европейското законодателство.

"Липсват каквито и да е било обективни дадености и възможности лицето Делян Пеевски, представляващите дружествата и останалите посочени в сигнала лица да са имали възможност да извършат данъчно престъпление или друго престъпление от общ характер, когато са изповядвали въпросните сделки", пише прокурорър.

Прокурор Денков напомня, че санкциите по закона "Магнитски" не забраняват да се сключват сделки в България. Той допълва, че решението на правителството за съставяне на черните списъци на санкционираните и свързани с тях е обжалвано пред Върховния административен съд, включително от "Интръст" и това спира изпълнението му.

Прокурорът цитира и решението на ВАС, с което решението на правителството за създаването на черния списък бе обявено за нищожно по жалба на майката на Пеевски – Ирена Кръстева.

Сигналите до прокуратурата бяха подадени от Георги Георгиев от гражданското сдружение "Боец".

Междувременно стана ясно, че прокуратурата е отказа да образува дело и по разкритието на Bird.bg обяви, че Пеевски не е декларирал три свързани с него офшорни дружества. Пеевски обясняваше, че офшорните му компании "никога не са извършвали дейност, не са притежавали активи и чрез тях не са осъществявани каквито и да било сделки".

mediapool.bg