Кламер БГ - Новини: Техническият университет в София с нова специалност "Интелигентни системи и изкуствен интелект"

Техническият университет в София с нова специалност "Интелигентни системи и изкуствен интелект"

България

|
Пон, 28 Март 2022г. 13:19ч.
Техническият университет в София с нова специалност "Интелигентни системи и изкуствен интелект"

Техническият университет в София с нова специалност

Техническият университет (ТУ) в София открива нова специалност "Интелигентни системи и изкуствен интелект", съобщиха от висшето училище.

За откриването на специалността официално беше подписано споразумение за сътрудничество между Техническия университет в София и "Бош инженеринг център София". Първата стъпка по него е участието на представители на фирмата в обучението по разкритата нова специалност "Интелигентни системи и изкуствен интелект". Тя е разработена в изпълнението на проекта "Иновации, наука и образование за високо качество и съответствие към пазара на труда в Техническия университет - София и партньори (ИННОТЕХ ПРО)" по програмата "Модернизация на висшето образование" към Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

Обучението по новата бакалавърска специалност в ТУ-София ще започне през есента на 2022 г. Целта е студентите да получат задълбочени познания по компютърни науки и математика, необходими за практически приложения на изкуствения интелект, както и актуални познания за най-новите технологии в областта. Обучението може да бъде както на български, така и на английски език.

ИННОТЕХ ПРО е съвместен проект на пет университета (ТУ-София, ТУ-Габрово, Русенския университет "Ангел Кънчев", Химикотехнологичния и металургичен университет, и Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски"), на три асоциирани партньора (Universite de technologie de Troyes - France, Technological University Dublin - Ireland, и Universitatea Tehnicа din Cluj-Napoca - Romania - университети от консорциума EUt+) и на две работодателски организации (Българска стопанска камара - съюз на българския бизнес, и Асоциация на индустриалния капитал в България).

В обучението ще се включат и експерти от "Бош инженеринг център София", които ще имат водеща роля в реализирането на специално създадения практически модул в четвърти курс с фокус върху "Интелигентни технологии за автомобилната индустрия". Центърът ще подпомогне и осигуряването на необходимата обучителна среда, както и ще оборудва изцяло високотехнологична лаборатория на територията на Машинно-технологичния факултет. Центърът ще предостави сензори за автономни превозни средства, изчислителни модули и компютри, изпълнителни механизми и апаратура. Инвестицията в образование и развитие на млади таланти в ИТ сферата са сред основните приоритети на "Бош инженеринг център София". Предвиден е и триседмичен преддипломен стаж на студенти от четвърти курс в центъра. Планираният срок на партньорството между "Бош" и ТУ-София е десет години.

Обучението по специалността е съобразено както с изискванията и нуждите на съвременната индустрия на информационните и комуникационните технологии от четвърто поколение (Industry 4.0), и обхваща най-актуалните средства и дигитални технологии, виртуалното инженерство, интернет и облачни технологии, управлението на инженерна информация, така и с образователните и изследователските програми на водещи европейски университети от Великобритания, Германия, Франция, Италия и други.

"ИТ секторът в България е един от малкото, в които сме конкурентоспособни в световен мащаб. За да запази и развива този потенциал, "Бош" се включва активно в процеса на модернизиране на образователната система, в създаването на бъдещи специалисти за индустрията. Споразумението ни с Техническия университет в София е стъпка именно в тази посока", заяви Константин Конов - генерален директор на "Роберт Бош" и представител на "Група Бош" в България.

Ректорът на ТУ-София, проф. инж. Иван Кралов изказа благодарност за началото на едно добро и перспективно сътрудничество, и подчерта важната роля на бизнеса в практическо ориентираното обучение на студентите, съобразно най-модерните тенденции в развитието на технологиите.

"Вярвам, че този проект ще допринесе за подобряване на квалификацията на бъдещите инженери и по този начин ще открие нов хоризонт за тяхната успешна професионална реализация в днешната глобална конкурентна среда", каза проф. Кралов.

mediapool.bg