Кламер БГ - Новини: Всеки десети българин иска Европа да отстъпи пред Русия

Всеки десети българин иска Европа да отстъпи пред Русия

България

|
Пет, 24 Фев 2023г. 15:08ч.
Всеки десети българин иска Европа да отстъпи пред Русия

Всеки десети българин иска Европа да отстъпи пред Русия

Общо 9.3% от българите твърдят, че европейските страни трябва да отстъпят пред правото на силата и да изпълнят исканията на Русия. Това показват резултатите на експресно национално представително проучване на „Алфа Рисърч“ за най-важните уроци за годината на войната.

"Годината, през която Европа и светът преживяваха шока от нападението на Русия над Украйна, станахме свидетели на безпрецедентни промени – в международните отношения, в солидарността между страните, в съпричастността на обикновените граждани, в преосмислянето на понятията за сигурност и гаранции за мир", се казва в коментар на анализаторите.

Общо 51% от българите смятат, че ЕС трябва да действа единно срещу всяка агресия и война. Според 48% е необходимо ЕС трябва да изгради стратегия за предотвратяване на подобни военни конфликти.

Едва 43% от българите казват, че българските партии и институции трябва да изработят единна позиция към войната и санкциите срещу Русия.

Само 40% от българите смятат, че тяхната страна трябва да диверсифицира енергийните си доставки, за да не бъде зависима от Русия.

Само 31% са на мнение, че Европа трябва да продължи да оказва военна помощ на Украйна, за да не се разпространи войната и в други държави.

Експресното национално представително проучване на Алфа Рисърч е проведено в периода 18 – 22 февруари сред 900 пълнолетни граждани от цялата страна, интервюирани по домовете им чрез пряко стандартизирано интервю с таблети.

mediapool.bg