Кламер БГ - Новини: Време разделно в прокуратурата – трудовите колективи се връщат на страната на Главния

Време разделно в прокуратурата – трудовите колективи се връщат на страната на Главния

България

|
Пет, 19 Май 2023г. 17:19ч.
Време разделно в прокуратурата – трудовите колективи се връщат на страната на Главния

Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев демонстрира, че си връща контрол върху управляваната от него институция. След като на няколко пъти през последните дни той повтори, че прокуратурата е единна, в петък започнаха да се появяват становища от "трудови колективи", но вече в негова подкрепа.

Разграничаваме се

Миналата седмица, докато Гешев беше в САЩ, на сайта на апелативната прокуратура в София бе публикувано анонимно становище. В него се твърдеше, че по-нискостоящи прокуратура в района (районни и окръжни) настояват за отстраняването от поста на главния.

След като се прибра в България, Гешев обвини заместника и шеф на националното следствие Борислав Сарафов, че е звънял по всички пет апелативни района (София, Пловдив, Варна, Бургас, Търново), за да натиска началниците им да се изкажат против Гешев. Според главния прокурор Сарафов е "пробил" само в София. След това обаче същият апелативен прокурор се извинил на главния за стореното.

В петък на сайта на същата прокуратура се появи контрастановище. В него, отново без да се знае кой го е подписал, се казва следното:

"Ние, прокурори от Апелативна прокуратура – София, изразяваме своето несъгласие с публикуваното на 12.05.2023 г. Становище на прокурори от района на Апелативна прокуратура – София, с което се подкрепя искането на 6 от членовете на ВСС за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев. Това "становище" е изготвено без да е провеждано събрание, на което да изразим мнението си“.

Наред с него бе публикувано и становище на районната прокуратура в София. В него също се говори за "категорично разграничаване".

Подкрепата на "трудовите колективи" е стар прийом. Преди Гешев да бъде избран начело на държавното обвиение, от цялата страна имаше призиви той да получи гласове.

Ние сме достойни за уважение

И в двете становища се твърди, че и обвинители, и служители на прокуратурата ще продължат да изпълняват съвестно задълженията си.

"Изразяваме силното си възмущение от разпространената в различни медии реторика на нихилизъм и омраза по отношение на българската прокуратура. Прокурорската професия е достойна за уважение, защото въпреки сериозните и повсеместни атаки напоследък, българските прокурори ще продължават да отстояват държавността и да защитават интересите на гражданите", пишат апелативните прокурори.

Районните пък заявяват:

"Прокурорите от Софийска районна прокуратура се уповават на принципа, че независимостта на съдебната власт е най-сигурната и стабилна основа, на която се гради правовата държава".

И се говори говори за единност, както повелява опорката на Гешев.

mediapool.bg