Кламер БГ - Новини: Враговете на Гешев във ВСС с нова акция, но в намален състав

Враговете на Гешев във ВСС с нова акция, но в намален състав

България

|
Вт, 23 Май 2023г. 14:08ч.
Враговете на Гешев във ВСС с нова акция, но в намален състав

Иван Гешев, снимка: БГНЕС

Второ искане за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев е внесено във Висшия съдебен съвет (ВСС). Този път обаче то е подписано не от шестима, а от четирима души от прокурорската колегия. Това са Калина Чапкънова, Йордан Стоев, Георги Кузманов и Гергана Мутафова.

Искането се появява ден след като Гешев даде пресконференция, на която пусна запис на свой разговор със Стоев. В него главният прокурор го заблуждава, че е готов да подаде оставка и иска гаранции за себе си и семейството си. Стоев обяснява, че ще предаде на когото трябва и гаранциите ще бъдат дадени. Двамата обсъждат и внезапно оформилата се организация срещу Гешев в съвета. Миналата седмица Стоев коментира, че бил шокиран, че Гешев е записал разговора. Главният прокурор обаче твърди, че не е негов автор и казва, че файлът бил предаден на флашка на служителка близо до Съдебната палата.

Другото важно събитие, предхождащо второто искане, е договорката между ГЕРБ и ПП-ДБ за съставяне на правителство. Тя бе обявена в понеделник.

За разлика от първото искане, в настоящето липсват подписите на Огнян Дамянов (номинация на Обединени патриоти) и Светлана Бошнакова (номинирана от БСП). От разговора Гешев-Стоев се разбира, че Дамянов е подписал с нежелание първото искане, а Бошнакова била в "Пирогов" за лечение, където й занесли документите.

Защо обижда политиците?

Този път основанието за искане на отстраняване на Гешев е изявлението му за "политическия боклук", който трябва да бъде изметен. Тези думи бяха казани от главния прокурор миналия понеделник, когато театрално скъса оставката си и обяви, че остава на поста.

Още по темата:

Гешев пусна запис и призна, че лъгал за оставката си, за да спечели време

Според четиримата с Гешев е нарушил етичния кодекс на магистратите. Те пишат, че с думите си главният прокурор е демонстрирал "явно неуважение към политическата система в страната и нейното функциониране". Твърди се още, че изявлението е скандализирало цялото общество. Лексиката, интонацията и жестовете на Гешев са въпзриети като "мутренски и непристойни", казват четиримата, цитирайки изявление на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов. Цитирано е изявление на депутата от ГЕРБ Тома Биков пред сайта "Епицентър", чието заглавие е "За нас е добре "Барселонагейт" да се гледа от друг главен прокурор".

"Други приемат, че тези заплахи за "политически боклук" говорят за това, че тези дела са държани умишелно на трупчета, както и че прокуратурата по този начин се намесва пряко в политиката. Зад депутатите в Народното събрание стоят 3 000 000 души, които пряко са ги избрали, и не може да им се казва, че са "боклук", пишат четиримата в искането.

Изправи се гора от прокурори!

И докато противниците на главния прокурор във ВСС намаляват, подкрепата на "трудови колективи" по места се засилва. След софийските прокурори в негова защита се изказаха и тези от апелтивен район Пловдив. Декларации бяха качени и сайтовете на прокуратурите във Видин и Стара Загора.

Те са в отговор на една декларация, публикувана на сайта на апелативната прокуратура в София. Тя бе качена при първото искане за отстраняване на Гешев. След това главният прокурор обясни, че заместникът му и шеф на националното следствие Борислав Сарафов оказал натиск върху апелативния прокурор Радослав Димов това да бъде публикувано. Димов пък писал на Гешев, за да му се извини за стореното.

Според Гешев Сарафов е звънял и по останалите четири апелативни района, но получил отказ навсякъде. Всички прокурори от Бургас, Пловдив, Варна и Търново били на страната на главния. Преди дни и на сайта на апелативната прокуратура в София се появи "контрадекларация", вече в подкрепа на Гешев.

mediapool.bg