Кламер БГ - Новини: Борисов за договорката с ПП-ДБ: Ако беше коалиция, аз и Петков щяхме да сме премиери

Борисов за договорката с ПП-ДБ: Ако беше коалиция, аз и Петков щяхме да сме премиери

България

|
Вт, 23 Май 2023г. 16:40ч.
Борисов за договорката с ПП-ДБ: Ако беше коалиция, аз и Петков щяхме да сме премиери

Бойко Борисов, сн.:БГНЕС

"Не е коалиция. Ако е коалиция, аз и Кирил Петков ще сме премиери или министри", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в Пловдив по повод договорката между партията му и "Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ) за общо правителство с ротационни премиери – първо Николай Денков от ПП-ДБ, а след това Мария Габриел от ГЕРБ.

Обяснението му, че споразумението с ПП-ДБ не е коалиция идва в деня, в който и съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков разви тази теза.

На въпрос как би нарекъл договорката, Борисов отговори: "Аз го наричам отговорно поведение на диаметрално противоположни като омраза партии и в същото време със 100% еднакви програми. И именно това дава възможност да преодолеем хаоса и кризата като се загърби егото, както направихме аз Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов".

"Поздравявам лидерите и на "Да, България", и на партията на промяната. Съветвам ги да не четат и да не гледат сайтове и телевизии, докато не направят правителство. Защото тези, които биха казали нещо срещу такова правителство, работят за сриване на цялата политическа система, а това би означавало нови, шести подред избори. Сиреч катастрофа", посочи още той.

Лидерът на ГЕРБ не каза кога ще бъдат обявени имената на министрите в бъдещия редовен кабинет, понеже не зависело от него.

"Аз много ясно казах, че преговорите се водят от Мария Габриел. Този, който ще е премиер и вицепремиер съответно - има 9 месеца ротация, трябва да има самочувствието, знанията, уменията, авторитета да си проведе преговорите с акад. Денков за кабинет", добави той.

"От вчера има яростни атаки, защото ще има редовен кабинет от евроатлантически партии. Това е отговорност, а не коалиция. Евала на тия момчета (от ПП-ДБ – бел.ред.), че правят това, което правим и ние Партията е възбудена, техните хора - също, но когато им обясниш всъщност колко лошо е всичко останало, аз мисля, че те разбират", посочи лидерът на ГЕРБ.

Борисов отново заяви, че ако няма редовно правителство няма да има бюджет и "юни месец няма да има държава":

"Затова настоях аз Асен Василев да е министър на финансите, за да може това, което е планирал и счита, че може да го направи - да го направи. Тоест ако аз, Киро, Асен и Христо сме в парламента, а други са министри, ние толкова се самохаресваме, че ше свалиме кабинета. Извън шегата, веднага трябва бюджет, законопроектите по плана за възстановяване, да се довърши съдебната реформа. Бързо - за месец, два... И като се случат 3-4 хубави неща, пак да отидем на избори. Пак да се мразиме, то няма да ни мине. Ние няма да се заобичаме".

Попитан какво ще каже на членовете на ГЕРБ, които не одобряват споразумението с ПП-ДБ, Борисов каза: "Тези, които не одобряват, има 240 партии. ГЕРБ е партия за европейско развитие на България. Точка".

На въпрос дали е имало разговори за местните избори ГЕРБ да подкрепи кандидат на ПП-ДБ или обратното, Борисов заяви иронично: "Говорихме как да сложим кмет на Луната".

mediapool.bg