Кламер БГ - Новини: България е осъдена за бездействие при насилие върху непълнолетно момиче

България е осъдена за бездействие при насилие върху непълнолетно момиче

България

|
Вт, 23 Май 2023г. 17:40ч.
България е осъдена за бездействие при насилие върху непълнолетно момиче

България е осъдена за бездействие при насилие върху непълнолетно момиче

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди България заради бездействия по повод домашно насилие, упражнено върху непълнолетно момиче. Страната ще трябва да плати на пострадалата 10 000 евро обезщетение и 3000 евро за разноски по делото.

Мотивите за решението са, че жертвата A.E. е била 15-годишна, когато е била бита, ритана и душена от 23-годишния мъж, с когото живеела. Държавните институции не са взели мерки да я защитят, въпреки че тя е потърсила помощ и защита.

В решението на съда в Страсбург се казва, че в България липсва необходимото законодателство срещу домашното насилие, а по случая прокуратурата не е образувала наказателно производство срещу извършителя.

"Не може да се каже, че българското законодателство изобщо не е успяло да се справи с проблема с домашното насилие, но начинът, по който тези разпоредби са формулирани и тълкувани от съответните власти, лишава някои жени, жертви на домашно насилие, от възможността за наказателно преследване на извършителя и от ефективна защита“, се посочва в решението на съда.

Липсата на изчерпателна официална статистика за домашното насилие означава, че български власти не могат да се оправдават, че в този случай става дума за случаен пропуск.

"Отказът им да ратифицират Истанбулската конвенция може да се разглежда като показател за равнището на техния ангажимент за ефективна борба с домашното насилие“, пише още в решението в съда.

Към май месец миналата година жертвите на домашно насилие са били над 1700, от които 409 деца, останалите са жени. Това е четворно увеличение на пострадалите спрямо 2021 година.

С голямо мнозинство Европейският парламент подкрепи по-рано през май т.г. приемането на Истанбулската конвенция като част от вътрешното право на ЕС. Съдът на ЕС реши, че ратификацията може да стане и без тя да е завършена от всички държави членки. България, Латвия, Литва, Чехия, Словакия и Унгария не са подписали документа.

mediapool.bg