Кламер БГ - Новини: Ще има промени в първоначално предложения от ПП-ДБ проектокабнет

Ще има промени в първоначално предложения от ПП-ДБ проектокабнет

България

|
Вт, 23 Май 2023г. 18:43ч.
Ще има промени в първоначално предложения от ПП-ДБ проектокабнет

Бъдещите ротационни премиери Мария Габриел и Николай Денков, снимка: Mediapool

Основата на бъдещото редовно правителство, което ще бъде избрано с подкрепата на "Продължаваме промяната- Демократична България" и ГЕРБ, ще е предложеният преди три седмици от ПП-ДБ проектокабинет, но в него най-вероятно ще има промени.

Това се разбра от думите на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков пред бТВ.

"Имаше хора, които ги канихме в това правителство, но не искаха. Сега като видяха, че има шанс то да бъде одобрено, са съгласни. Ако можем да надградим, ще надградим", посочи той.

"И в първия кабинет имахме експерти като проф. Тагарев, той надявам се да остане, мисля, че ще остане, важен е в тази ситуация, отбраната е ключово важна за България. Може един или двама допълнителни експерти, които ни отказаха преди, сега да бъдат част от кабинета. Мария Габриел ще бъде външен министър заради тежестта, която има тя в Европа", допълни Петков.

По думите му решението за състава на правителството ще се взима от ротационните премиери Николай Денков (ПП) и Мария Габриел (ГЕРБ).

"Оставили сме финалните разговори с министрите на Денков и Габриел. В момента се сглобява един много силен кабинет на базата на началния, който ние показахме, допълни Петков", посочи той.

Петков отново обяви, че няма да е министър в бъдещото правителство, но другият съпредседател на партията, Асен Василев ще е финансов министър, както и се очакваше.

По неофициална информация от седмици от ПП настояват Василев да заеме този пост с аргумента, че именно той може да се справи с финансите на страната. Това искане предизвика и вътрешно напрежение в ПП-ДБ, защото ДБ настоява, че в кабинетът не трябва да има ярки политически лица, а по-скоро експерти.

Сега Кирил Петков, който по-рано във вторник се извини на избирателите си, че ПП-ДБ няма да спази обещанието си в кабинет с втория мандат да няма представители на ГЕРБ, обяви, че единственият човек от партията на Бойко Борисов в кабинета ще е Мария Габриел. Договорката между ГЕРБ и ПП-ДБ е за ротационен премиер на всеки 9 месеца – първо Николай Денков от ПП ще е премиер и Габриел ще е негово вице, а после обратното.

"Винаги съм се дразнил, когато някой обещае с тежка дума, и после почва да се оправдава защо не си спазва обещанията. В нашата партия е приоритет да си спазваме обещанията. Направихме го с първия мандат. С втория мандат поканихме Габриел, но не си спазихме обещанието. Затова започнах с извинение в поста си във Фейсбук, но не съжалявам ни най малко за тази ситуация - с 64 депутати от 240, и с кандидатурата на Габриел, която може да сбъдне европейските ни надежди и която не е била тук от 2005 г. и няма много от греховете на ГЕРБ, беше компромис, който си заслужава", посочи Петков пред бТВ във вторник.

По думите му когато дойде време за смяна на премиера, Габриел няма да променя състава на правителството, а ако има желание да се смени някой, и двете партии трябва да са съгласни.

"Началният състав на кабинета се очаква да продължи за целите 18 месеца хоризонт на правителството. Ако има желание за смяна на министри, то и двете партии трябва да се съгласят за това. Когато имаш такава конкуренция и противоборство между две сили, които си нямат доверие и не могат да направят коалиция, стават тези коалиционни възможности, и това налага тази ротация. Това дава възможност нито една от партиите да не може да налага следващи промени. Те трябва да са на база на експертност", допълни той.

На въпрос дали ще има зам.-министри от ГЕРБ, Петков отговори: "Всеки министър има правото да си избере заместници. Отборът на зам.-министрите се одобрява от министъра и не се налага да се обяснява с партиите. Освен ако не се изтъкне някакъв сериозен проблем."

mediapool.bg