Кламер БГ - Новини: Протест за съдебна реформа и в памет на Джовани Фалконе в София (видео)

Протест за съдебна реформа и в памет на Джовани Фалконе в София (видео)

България

|
Вт, 23 Май 2023г. 20:37ч.
Протест за съдебна реформа и в памет на Джовани Фалконе в София (видео)

Кирил Петков се появи на протеста на

Нов протест под надслов "Enter" за съдебна реформа сега" организира по повод годишнината от убийството на легендарния италиански съдия-следовател Джовани Фалконе неправителствената организация "Правосъдие за всеки". Протестиращите се събраха в 18.00 ч. пред Народното събрание, а в 19.00 ч. - пред Съдебната палата в столицата. На протеста се появи и съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, който обяви, че с правителството във втория мандат формацията цели да направи отдавна отлаганата конституционна реформа на съдебната система.

"Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж. Избрахме днешния ден за събитието "Enter" за съдебна реформа сега", за да почетем паметта на човека, изрекъл тези думи – Джовани Фалконе. На този ден преди 31 години Джовани Фалконе приключва земния си път, за да постави началото на една легенда", коментираха от "Правосъдие за всеки".

Акцията е и с цел гражданите да изразят гнева си срещу политико-прокурорско-мафиотския сюжет, който се разиграва у нас в последните няколко седмици.

"Фарсът продължава и единственият начин да бъде спрян е конституционна съдебна реформа", настоява организацията.

"Поискахме реална съдебна реформа, а не имитация и структурни промени в прокуратурата и ВСС, намаляване правомощията на главния прокурор и поставянето му под парламентарен и обществен контрол. Трябва да се премахне длъжността главен прокурор. Това е политическа длъжност, която предизвиква политически ефекти, а не магистратска. Никой главен прокурор не пише и не защитава обвинителни актове в съда. Това, което сега се случва, доказва това, което твърдяхме - че прокуратурата изпълнява политически поръчки. Има държани на трупчета дела с цел създаване на зависимости и влияние сред политическата система", казаха още от "Правосъдие за всеки".

"Днес гражданска инициатива "Правосъдие за всеки" организира в 18.00. ч. на площад "Народно събрание" поредното събитие в подкрепа на съдебната реформа, без чието провеждане жалки палячовци, като сегашното недоразумение начело на прокуратурата, ще продължават да се подиграват със законите и правата на гражданите и да се гаврят с паметта на Джовани Фалкони. Настоящият главен прокурор, самообявил се за инструмент в божиите ръце, не се свени да се сравнява с безсмъртния италиански магистрат, да си приписва неговата смелост, безкомпромисност и жертвоготовност, да получава бутафорни награди на негово име и да цитира негови мисли. Крайно време е да сложим край на тази унизителна за всички нас пародия и да изчистим прокуратурата от тези, които принизиха и окарикатуриха тази достойна професия", заявиха от "Правосъдие за всеки".

mediapool.bg