Кламер БГ - Новини: София е напът да се раздели с 10 дка в "Младост 4", предвидени за училище

София е напът да се раздели с 10 дка в "Младост 4", предвидени за училище

България

|
Вт, 23 Май 2023г. 16:05ч.
София е напът да се раздели с 10 дка в "Младост 4", предвидени за училище

Столичната община може да продаде терена под недостроена сграда на училище в

Продажбата на имот от почти 10 дка в столичния кв. "Младост 4" ще гласува на предстоящото си заседание Столичният общински съвет. Върху терена има четириетажна недостроена сграда, която според общинарите от "Демократична България" е била предвидена за училище. Строежът му е започнал в края на 80-те години на XX век, но така и не е приключил.

В момента сградата е собственост на частното дружество "Софийска авиационна академия". То иска да придобие и теренът под зданието, както и няколко съседни общински имота, за да направи на мястото център за обучение на пилоти. Това е записано в доклада за продажбата на общинския имот, внесен от общинския съветник от ГЕРБ арх. Ивайло Петков.

Общинските терени по-евтини от частните

Неговото предложение е частното дружество да плати малко над 981 000 лева без ДДС за общинските терени или около 90 лева на кв. метър. Общината пък ще придобие имоти, собственост на частното дружество, които попадат в улична регулация или в зони, предвидени за паркове и зелени площи. Тяхната стойност е близо 275 000 лева без ДДС или 158 лева на кв. метър. Оценките и на частните, и на общинските имоти са правени от общинското дружество "Софинвест".

Имотите се намират в края на кв. "Младост 4" в близост до Околовръстния път и в посока кв. "Горубляне".

Гласове против предложението

"Управляващото мнозинство между ГЕРБ и ВМРО в Столичния общински съвет иска да спазари на безценица важен общински имот, предвиден за изграждане на училище в ж.к. "Младост 4", обявиха съветниците от "Демократична България" (ДБ) във вторник.

"Ние сме твърдо против предложението за продажба на общинския имот. Считаме че Столична община трябва да запази собствеността си и да осигури изграждането на ново училище и ще настояваме докладът да не влиза в дневния ред на заседанието", заяви Бойко Димитров от ДБ. Сесията на общинарите е насрочена за четвъртък, 25 май.

По информация на ДБ сградата, която някога е трябвало да бъде училище, е станала частна в началото на 90-те години на миналия век.

Общината да си върне недовършеното училище

"През цялото това време Столична община не прави нищо, за да си възвърне имота и да бъде завършен строежът на училището. През 2017-а година тогавашният кмет на район "Младост" Десислава Иванчева настоява общинските съветници да позволят продажбата на имота, но предложението бива отхвърлено", напомнят от формацията.

"Младост 4" е най-големият по територия и брой микрорайон в целия жилищен комплекс, но на територията му има само две общински детски градини и едно училище. За последните четири години броят на учениците в единственото училище в "Младост 4" се е увеличил драстично от 250 на 750, а капацитетът на сградата е на изчерпване", казва още Бойко Димитров. Сигналът до представителите на политическата сила в СОС е подаден от местния учител Кристина Касабова.

Според общинските съветници от формацията, ако собствеността на земята премине в частни ръце, "ще отпаднат всякакви гаранции, че предназначението на имота няма да бъде подменено и вместо училище, там да бъде изграден огромен търговски или жилищен комплекс". Към момента терените попадат в зона за комплексно обществено обслужване и подземни паркинги.

"Столична община е длъжна в най-кратки срокове да предприеме всички законово допустими действия, за да си възвърне пълните права на имота и да завърши изграждането на училище в него. Ако пък се установят конструктивни дефекти, трябва да се издаде предписание за премахване на сградата", каза още Димитров.

mediapool.bg