Кламер БГ - Новини: Край на издирването - Волен Сидеров се предаде

Край на издирването - Волен Сидеров се предаде

България

|
Ср, 15 Апр 2020г. 14:12ч.
Край на издирването - Волен Сидеров се предаде

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров се яви с адвокат в столичната полиция, съобщи партийната телевизия "Алфа". По-рано през деня той бе обявен за общодържавно издирване, за да му бъдат повдигнати обвинения. От МВР твърдяха, че Сидеров не е бил открит на известните му адреси. Часове по-късно политикът сам се яви в полицията заедно със защитник, телевизионен екип и обичайната си група сподвижници от партията.

Първо свидетел, после обвиняем

Сидеров бе привикан в СДВР във вторник. Там обаче той отказа да предостави лични документи с обяснението, че бил призован като свидетел, а разследващият полицай опитал да му повдигне обвинения. Сидеров си тръгна, а след това бе разпоредено принудителното му довеждане. В сряда обаче полицията не го е открила на нито един от известните му адреси. Затова е обявен за издирване.

От няколко дни полиция и прокуратура се опитват да повдигнат на бившия депутат и настоящ общински съветник две обвинения. Сидеров е разследван за подбудителство към престъпление заради призива му хората да излязат масово на Великден и да покажат, че Бог е над Мутафчийски. Това изявление все още стои на фейсбук страницата на политика.

В предаване на партийнат телевизия "Алфа" Сидеров заяви: "Моят избор е да отидем и да покажем на деня Възкресение Христово, Великден, както го нарича народът, да отидем, да излезе народът, аз бих искал народът да излезе и да отпразнува тоя празник като народ. И да каже: За нас не е важен ген. Мутафчийски, щабът или някакви измислени герои от властта, за нас е важно ние да се поклоним на господа и да кажем "Христос Возкресе".

Лидерът на "Атака" ще бъде обвинен и в опит да попречи да му се връчи призовка. Срещу него е образувано и трето дело – за заплаха срещу разследващи.

То е заради две изказвания: "Правете си сметката, тези които сега се готвите да ми повдигнете обвинение, колко време ще живеете!" и "Тези, които сте приели сега да действате срещу мен, няма да ви бъде!" Думите са изречени, след като политикът обяснява как двама прокурори, които са му повдигали обвинения през годините, са починали от болест.

Славно минало

През годините Сидеров регулярно предизвиква скандали. Последното му изстъпление беше миналата година в изборната нощ на местните избори, когато той бе кандидат за кмет на София. Тогава се опита да нахлуване в столичната зала "Арена Армеец", където се намираше Общинската избирателна комисия. Сидеров искаше да наблюдава какво става вътре, но полицията отказала да го пусне, защото по закон няма право да е там. В ОИК-София се предават протоколите от избирателните комисии от цялата столица.

В началото на октомври Сидеров се държа скандално в ефира на БНТ и бе обявен за персона нон грата в обществената телевизия. След това той се опита да нахлуе в телевизията, а след като не се получи – започна да подава жалби срещу БНТ.

Малко след това Сидеров прехвърли вниманието си към доскорошния си коалиционен партньор Ангел Джамбазки, който също беше кандидат за кмет на София. Лидерът на "Атака" покани евродепутата на "физически двубой", а преди това двамата си отправяха покани за гей и нарко тестове.

В нощта на предходните местни избори през октомври 2015 г. Сидеров и депутатът му Десислав Чуколов се опитаха да се саморазправят с продавачи в денонощен клекшоп на "Раковски". После същото дуо вилня и в НАТФИЗ. Тогава той се държа арогантно със студенти и журналисти, защото имал "граждански дълг". Той размахваше депутатската си карта като оръжие.

До момента Сидеров е осъждан за четири хулигански прояви.

mediapool.bg