Кламер БГ - Новини: Ще бъде ли спасена рушащата се къща на Гешов в София

Ще бъде ли спасена рушащата се къща на Гешов в София

България

|
Ср, 15 Апр 2020г. 17:07ч.
Ще бъде ли спасена рушащата се къща на Гешов в София

Домът на българския министър-председател от периода 1911-1913 г. Иван Гешов е паметник на културата от местно значение. Защитеният статут обаче не предпазва къщата в центъра на София от съдбата на много от старите и ценни сгради в града. От 20 години постройката на софийския бул. "Патриах Евтимий" се руши.

Собственикът на сградата – фирмата "Артемида-БСИ", не предприема никакви мерки за възстановяването ѝ. Дружеството не е платило и последната санкция, наложена от общината за това, че не поддържа имота си.

В същото време фирмата има проект за изграждането на 7-етажен хотел на мястото на къщата, от която трябва да бъде запазена само фасадата. Този план е съгласуван от Националния институт за недвижимото културно наследство, а устройственият план позволява построяването на по-високата сграда.

Сега общината се опитва да спре този проект и да запази къщата в първоначалния ѝ вид чрез промяна на плана. Процедурата обаче е дълга, а всяка стъпка от нея може да се обжалва от собствениците.

Промяна на плана

Първата стъпка е издаването на заповед за изработването служебно на изменение на плана за застрояване и регулация и на работен устройствен проект. Документът вече е подписан от главния архитект на София Здравко Здравков. Пред Mediapool той обясни, че с това на практика започва процедурата по запазването на къщата в сегашния ѝ вид. Това е и целта на промяната на устройствения план.

Тази заповед обаче може да се обжалва от собствениците и Здравков очаква, че това ще се случи. Същото може да стане и със следващите актове по процедурата, ако тя продължи – изработването на самия план, както и документът, с който той би трябвало да бъде приет.

Неоткриваеми

До момента собствениците на няколко пъти са глобявани за лошото състояние на имота. Последната санкция е от 2018 г. за 50 000 лв. Собствениците обжалват, но на две инстанции налагането на глобя е потвърдено. Сумата обаче е намалена на 20 000 лева. Общината се опитала да събере сумата през 2019 г., но собствениците така и не са открити, за да получат поканата за доброволно плащане. Изпратено е искане за събиране на вземането чрез публичен изпълнител, обясниха от Направлението "Архитектура и градоустройство" към общината.

Отделно Министерството на културата е задължило "Артемида БСИ" да предостави на общинската администрация съгласувания през 2016 г. проект за превръщането на сградата в хотел, за да получи разрешение за строеж и да започне работа по възстановяването на сградата. Това става през лятото на 2019 г. Следва обжалване и на този документ, което приключва в полза на министерството. Въпреки това собствениците не предприемат нищо.

От общинска къщата става частна

След промените през 1990 г. къщата на Гешов става общинска собственост и попада в активите на печално известното дружество "Софийски имоти". В края на 1997 г. то прави смесено дружество - "Артемида БСИ" с "Бексим" ЕООД, собственост на Аделина Пишинова. Тя става изпълнителен директор на "Артемида БСИ".

В доклада на временната общинска комисия, която преди години проверяваше скандалните сделки на "Софийски имоти" е посочено, че при създаването на дружеството

През 2003 г. "Софийски имоти" продава дела си в смесеното дружество на "Бексим" за малко над 1 млн. лв.

Същата година – 2003 г. с писмо на НИНКН е съгласувано изменение на подборния устройствен план и регулационния устройствен план. Направено е и изменение на застрояването на урегулирания поземлен имот и от терен за детска градина той става терен за хотел.

В крайна сметка планът, одобрен със заповед от 11 юни 2004 г., предвижда построяване на хотел със запазване само на фасадата на сградата към бул. "Патриарх Евтимий". Заповедта е одобрена от тогавашния главен архитект на Столична община арх. Стоян Янев.

mediapool.bg