Кламер БГ - Новини: Прокурор е оправдан за сводничество и манипулиране на електромер

Прокурор е оправдан за сводничество и манипулиране на електромер

България

|
Ср, 15 Апр 2020г. 15:51ч.
Прокурор е оправдан за сводничество и манипулиране на електромер

Върховният касационен съд окончателно оправда прокурор Константин Сулев, който бе подсъдим по обвинения за манипулиране на електромер и сводничество. Магистратът бе оправдан по тези обвинения и на втора инстанция.

Делото срещу Сулев започна по разработка на антикорупционното звено в Софийската градска прокуратурата, което бе създадено по инициатива на предишния главен прокурор Сотир Цацаров.

През 2017 година прокуратурата съобщи, че срещу Сулев са повдигнати две обвинения – за манипулиране на домашния му електромер и за това, че "свождал млада жена към съвкупления с трима души".

Прокурорските експертизи по делото са установили разлика от 81 % между реално консумираната електрическа енергия и отчетената (измерената) електрическа енергия от манипулирания измервателен уред в дома на прокурора. По другото обвинение логично не бяха дадени повече подробности.

Върховният касационен съд разкрива как е правена експертизата на електромера на прокурора. Вещите лица са съпоставяли консумацията на електрическа енергия със средномесечните температури на въздуха за същия период. Като несъмнен и безспорен е приет фактът, че електромерът е бил манипулиран чрез поставяне на резистор и е отчитал по-ниско потребление. Показанията на единствения свидетел Евгени Х. обаче са били толкова противоречиви, че връзката на Сулев с деянието не е била доказана.

Мотивите за оправдателната присъда по второто обвинение не се публикуват заради необходимостта от защита на пострадалата жена.

mediapool.bg