Кламер БГ - Новини: Украйна с една от най-мощните си атаки с дронове срещу Крим

Украйна с една от най-мощните си атаки с дронове срещу Крим

Война в Украйна

|
Пет, 24 Ноем 2023г. 20:51ч.
Украйна с една от най-мощните си атаки с дронове срещу Крим

Украйна с една от най-мощните си атаки с дронове срещу Крим

Украйна извърши в петък една от най-мащабните си атаки с дронове срещу анексирания от Москва полуостров Крим, според руски официални представители, цитирани от Асошиейтед прес и БТА.

Назначеният от Москва губернатор на окупираната от Русия част на Херсонска област Владимир Сладо каза, че тази сутрин Украйна е извършила мащабна атака с дронове срещу Крим. Той заяви, че десетки дронове са били свалени над Херсонска област и над северната част на Крим.

Руското министерство на отбраната каза, че противовъздушната отбрана е свалила 13 украински дрона над Крим и още три над южната част на руската Волгоградска област.

В същото време украински официални представители заявиха, че силите на Кремъл са засилили своите продължаващи от седмици опити да щурмуват Авдеевка - стратегически важен град в Източна Украйна.

Активизирането на усилията идва в момент, когато и двете страни искат да покажат, че не са в безизходица с наближаването на 2024 година, посочва АП. Нито една от страните не е успяла да постигне голям напредък въпреки започналата през юни украинска контраофанзива и анализаторите прогнозират, че войната ще продължи още дълго време.

С настъпването на зимното време, което донесе сняг и ниски температури на бойното поле, Украйна и Русия се стремят да завземат позиции, които биха могли да им предоставят възможност за бъдещи настъпления.

Агенция Асошиейтед прес отбелязва, че не е успяла да провери чрез независими източници твърденията за обстановката на бойното поле на нито една от двете страни.

mediapool.bg