Кламер БГ - Новини: Руски дронове са извършили мащабна нощна атака срещу Киев

Руски дронове са извършили мащабна нощна атака срещу Киев

Война в Украйна

|
Съб, 25 Ноем 2023г. 13:43ч.
Руски дронове са извършили мащабна нощна атака срещу Киев

Кадър от нанесените разрушения след масираната руска атака с дронове над Киев, сн. ЕПА/БГНЕС

В навечерието на 90-ата годишнина от Гладомора, руската армия е извършила най-мащабното си нападение с дронове срещу украинската столица, при което са били ранени петима души, съобщават световните агенции.

Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи, че при нападението са били ранени петима души, включително 11-годишно момиче. Повредени са сгради в целия град, а отломки от свален дрон са предизвикали пожар в детска градина.

Според местните власти нападението е извършено с произведени в Иран дронове-камикадзе "Шахед".

"Руските сили съзнателно са нанесли масиран удар с дронове-камикадзе в навечерието на деня в памет на жертвите на Гладомора", заяви украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

"Над 70 "шахеда" (ирански дронове-камикадзе, използвани от Русия - бел.ред.) в нощта преди деня, на който се отбелязва паметта на жертвите на геноцида Гладомор. Съзнателен терор. Точно в този момент. Руското ръководство се гордее с това, че може да убива", каза Зеленски в своя канал в Телеграм, коментирайки нощното нападение.

"Нашите войници свалиха повечето от безпилотните самолети. За съжаление, не всички. Но работят по укрепването на въздушната ни отбрана, за да свалят повече. И да работим по-нататък за обединяване на света в защита срещу руския терор. Терористичната държава трябва да загуби и да отговаря за това, което е направила", добави украинският президент.

mediapool.bg