Кламер БГ - Новини: "Скитското злато" от Крим беше върнато на Украйна

"Скитското злато" от Крим беше върнато на Украйна

Война в Украйна

|
Пон, 27 Ноем 2023г. 14:40ч.
"Скитското злато" от Крим беше върнато на Украйна

Холандия предаде на Украйна "скитското злато“ от музеи в Крим, което замина на изложби в страни от ЕС още преди анексирането на полуострова от Русия.

"В момента камион с 2694 кг културни ценности, известни под общото наименование „Скитско злато“, навлезе на територията на Киево-Печерската лавра, където киевските митничари ще идентифицират съкровищата в съкровищницата на Националния музей на Украйна“, съобщиха от украинската митница.

Досега колекцията се помещаваше в музея "Алард Пиърсън" в Холандия. Министерството на културата и информационната политика на Украйна съобщи на 22 ноември, че ще бъде върната в Киев. Нидеирландският музей няма да иска от Киев да заплати разходите за девет години съхранение на експонатите.

Колекцията включва 2 хиляди предмета от четири кримски музея. Включително шлем, меч и ножница, рисуван олтар от погребението на скитския цар Скилур в мавзолея в Симферопол, статуя на змеенога богиня на скитите, бижута и други предмети.

В края на 2013 г. колекцията отиде на изложбата „Крим - златен остров в Черно море” в Германия, след което съкровищата бяха представени в Холандия. Заради анексирането на Крим през март 2014 г. отговорните за изложбата не знаеха дали колекцията трябва да бъде върната в Русия или Украйна.

През 2016 г. Окръжният съд на Амстердам постанови, че „скитското злато“ принадлежи на Украйна и трябва да бъде прехвърлено на Киев. През януари 2017 г. кримските музеи подадоха жалба. Апелативният съд на Амстердам взе същото решение през октомври 2021 г., а на 9 юни 2023 г. Върховният съд на Нидерландия одобри прехвърлянето на колекцията в Украйна.

mediapool.bg