Кламер БГ - Новини: САЩ очакват силна подкрепа за Украйна на срещата на върха на НАТО

САЩ очакват силна подкрепа за Украйна на срещата на върха на НАТО

Война в Украйна

|
Четв, 29 Юни 2023г. 07:59ч.
САЩ очакват силна подкрепа за Украйна на срещата на върха на НАТО

Антъни Блинкен. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Силна подкрепа за Украйна. Такъв сигнал ще бъде излъчен на предстоящата среща на върха на НАТО във Вилнюс, коментира американският държавен секретар Антъни Блинкен. Според него става дума и за политическа, и за практическа подкрепа.

"Не искам да изпреварвам събитията, но съм уверен, че това ще се случи", коментира той в разговор с председателя над Съвета за международни отношения във Вашингтон Ричард Хаас.

Отбранителни способности

Отделно от това редица западни страни обмислят сериозно какво още могат да направят, за да помогнат на Украйна да изгради стабилна система за своята защита.

Почти 17 месеца след началото на военните действия коалицията от страни, подкрепящи Украйна, имат по-голяма решителност да продължат с помощта, отколкото в началото на конфликта, каза още Блинкен. Като първостепенна задача той определи постигането на мир, но и подкрепа за изграждането на отбранителните способности на Украйна, така че Русия да не може да повтори същите действия след пет години, коментира американският държавен секретар.

Миналата седмица Блинкен участва в конференция на западните съюзници в Лондон. Там бе обявено, че финансовата помощ за украинската икономика ще бъде увеличена. Президентът Володимир Зеленский заяви, че само от взривяването на Каховската ВЕЦ са настъпили щети за над 1.5 млрд долара.

Още по темата:

Съюзниците на Украйна обещаха милиарди за възстановяването ѝ и се заканиха Русия да плати сметката

Благоразположение

Междувременно продължават спекулациите относно еднодневният метеж, организиран от лидера на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин. През уикенда бойците му завзеха Ростов на Дон, но след това бизнесменът обяви, че отстъпва и замина за Беларус. Според западните служби е твърде вероятно зам.-командирът на руските части в Украйна ген. Сергей Суровикин да е знаел какво планират "Вагнер".

Източници на „Ройтерс“ твърдят, че той бил "благоразположен" към бунта на наемниците. Не е ясно обаче дали го е подкрепял активно.

mediapool.bg