Кламер БГ - Новини: Тръмп: Путин изглежда отслабен, време е да посредничим за мир

Тръмп: Путин изглежда отслабен, време е да посредничим за мир

Война в Украйна

|
Пет, 30 Юни 2023г. 12:02ч.
Тръмп: Путин изглежда отслабен, време е да посредничим за мир

Тръмп и Путин на среща през 2018 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският лидер Владимир Путин изглежда "донякъде отслабен“ от неуспешния бунт на групировката "Вагнер" и е време САЩ да посредничат за мир в Украйна. Това заяви в интервю за "Ройтерс" бившият американски президент Доналд Тръмп.

"Искам вече да не умират хора в тази безумна война", заяви той.

Заслужават голямо уважение

В миналото Тръмп неведнъж е демонстрирал сипматиите си към Путин. Докато беше президент той многократно заявяваше, че би било добре двете държави да имат по-добри отношение.

Сега казва, че украинците са заслужили голямо уважение заради начина, по който защитават страната си.

"Мисля, че те ще съхранят голяма част от това, което придобиха, мисля също така, че Русия би се съгласила с това. Нужен ви е правилният посредник или преговарящ, а сега такъв няма", коментира Тръмп.

Още по темата:

Пригожин е уведомен, че участието на "Вагнер" в Украйна се прекратява след отказа му на договор

Той смята, че е възможно САЩ да съберат Украйна и Русия за преговори и да бъде постигнат мир. Тръмп обаче не изключва възможността на Киев да се наложи да направи някои отстъпки.

Отслабен в известен смисъл

"Може да се каже, че той още е там, че още е силен, но със сигурност бе отслабен в известен смисъл в съзнанието на много хора".

Така Тръмп коментира неуспешния метеж, организиран от лидера на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин. Опитът му трая само няколко часа, след което бизнесменът се отказа от намеренията си и замина за Беларус. Руските власти пък обявиха, че "Вагнер" повече няма да участват във военните действия в Украйна.

Ако Путин падне от власт, не се знае каква е алтернативата, каза още Тръмп. Ситуацията може да се подобри, но може и да стане по-зле.

По повод обвиненията във военни престъпления и искането Путин да бъде арестуван, бившият американски президент заяви, че този въпрос трябва да се обсъжда след края на войната.

"Защото, ако повдигнем този въпрос сега, няма начин да постигнем мир, няма начин да решим конфликта", заяви той.

В момента Тръмп е водещият кандидат на републиканската партия за президентските избори догодина. Той неведнъж е заявявал, че ще се кандидатира отново.

mediapool.bg