Кламер БГ - Новини: България и други държави в НАТО не подкрепиха помощ за Украйна до победа

България и други държави в НАТО не подкрепиха помощ за Украйна до победа

Война в Украйна

|
Пет, 12 Юли 2024г. 13:06ч.
България и други държави в НАТО не подкрепиха помощ за Украйна до победа

Зеленски във Вашингтон, сн. ЕПА/БГНЕСБългария и още седем държави - Албания, Унгария, Северна Македония, Словакия, Турция, Черна гора и Гърция, не подкрепиха т.нар. "Украински договор" за подкрепа за Киев, която бе обявен в рамките на срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

Пактът включва пакет от инициативи, както и ангажимент за помощ към Украйна, докато надделее срещу агресията на Русия, и бе подкрепен от лидерите на Великобритания, Германия, САЩ, Франция, Япония и още 17 държави.

Към момента не е ясно на какво се дължи българската позиция, въпреки че служебният кабинет на Главчев системно заема позиции в помощ на Украйна.

"Днес обявяваме сключването на "Договор за Украйна" с цел координиране и ускоряване на колективните ни усилия за посрещане на всеобхватните нужди на Украйна в областта на сигурността, както е посочено в съвместната декларация от срещата на върха на НАТО и в споразуменията и договореностите в областта на сигурността, които всяка от страните, подписали договора, е сключила с Украйна", се посочва в документа.

mediapool.bg