Кламер БГ - Новини: Руски войник бе осъден на доживотен затвор за убийство на цивилен в Украйна

Руски войник бе осъден на доживотен затвор за убийство на цивилен в Украйна

Война в Украйна

|
Пон, 23 Май 2022г. 15:56ч.
Руски войник бе осъден на доживотен затвор за убийство на цивилен в Украйна

Вадим Шишимарин, Снимка: БГНЕС

Украйна издаде първата присъда за убийство на цивилен от руски войник. Военнослужещият Вадим Шишимарин бе осъден на доживотен затвор. Присъдата не е окончателна и може да се обжалва пред по-горна инстанция. Преди няколко дни 21-годишният Шишимарин се призна за виновен.

Според прокуратурата сержантът е застрелял 62-годишен украинец в село Чупахивка на 28 февруари. Тогава Шишимарин и още четирима руски войници откраднали кола, за да догонят военната си колона след като били атакувани от украинските сили. На влизане в Чупахивка видели украниец на колело, който говори по телелфона. Шишимарин получил заповед от друг военнослужещ да убие мъжа, за да не издаде местоположението. Войникът стрелял и улучил украинеца в главата. Цивилният умрял на място.

По време на процеса защитата на сержанта настояваше той да бъде оправдан. Основният им аргумент бе, че е получил заповед. Адвокатът му твърдеше, че първия път не е изпълнил нареждането. Той подерта, че сержантът се е предал доброволно и не отрича фактите. Самият Шишимарин поиска прошка от съпругата на убития.

В началото на май украинските власти обявиха, че са арестували Шишимарин, без да съобщават подробности, но разпространиха и видеозапис, на който войникът казва, че е дошъл да се сражава в Украйна, за да подкрепи финансово майка си.

mediapool.bg