Кламер БГ - Новини: Висш руски дипломат подаде оставка заради войната в Украйна

Висш руски дипломат подаде оставка заради войната в Украйна

Война в Украйна

|
Пон, 23 Май 2022г. 18:41ч.
Висш руски дипломат подаде оставка заради войната в Украйна

Борис Бондарев

Дипломатът от мисията на Русия в Женева Борис Бондарев обяви, че подава оставка от поста си заради войната в Украйна. В писмо до своите колеги той се обявява срещу "агресивната война", отприщена от президента Владимир Путин, предадоха световните агенции.

"В моята продължила 20 години дипломатическа кариера видях много обрати в нашата външна политика, но никога не съм бил толкова засрамен от страната си, както на 24 февруари тази година", пише 41-годишният дипломат.

Той допълва, че действията на руското правителство са нетърпими. Бондарев допълва, че като държавен служител също носи отговорност за случващото и не иска да продължава по този начин.

Според него хората, замислили войната, "искат само едно нещо - да останат на власт завинаги, да живеят в помпозни, безвкусни дворци, да плават на яхти, сравними по тонаж и цена с целия руски военноморски флот и да се радват на неограничена власт и пълна безнаказаност".

Той твърди и че в външното министерство, ръководено от Сергей Лавров, се увеличават лъжите и непрофесионализмът. Според него за 18 години Лавров се е превърнал от професионалист в личност, "която непрестанно излъчва противоречащи си изявления и заплашва света с ядрени оръжия".

mediapool.bg