Кламер БГ - Новини: Войната: Засилени бомбардировки в в Донбас, Херсон въвежда рублата и иска руска военна база

Войната: Засилени бомбардировки в в Донбас, Херсон въвежда рублата и иска руска военна база

Война в Украйна

|
Вт, 24 Май 2022г. 09:42ч.
Войната: Засилени бомбардировки в в Донбас, Херсон въвежда рублата и иска руска военна база

Снимка: БГНЕС

Продължава засилената руска офанзива в Донбас, съобщиха украинските власти. Водят се тежки боеве и фронтовата линия е под постоянен обстрел. Най-сериозните усилия на руската армия са около градовете Северодонецк, Краматорск и Славянск.

Ситуацията в Краматорск е трудна, заяви украинският губернатор на Донецка област Павло Кирилинеко, цитиран от БТА. По негови думи по-голямата част от населението вече е евакуирано. От повечето от 1,6 милиона души, живущи в региона преди началото на руската инвазия, сега са останали не повече от 320 000 души.

В Донецк руската армия се съсредоточава върху обграждането на няколко моста в Лисичанск и Северодонецк, твърдят украинските сухопътни сили. Целта е да се стигне до административните граници на Луганска област. През последните 24 часа са отблъснати 16 атаки в посока Донецк и Луганск. Според украинските сили руската армия е изгубила 8 танка и 22 бронирани машини.

Плаща се с рубли

В завзетата от Русия южноукраинска област около град Херсон ще бъде въведена рублата, съобщи БТА. Според назначените проруски власти там вече ще се плаща както с рубли, така и с украинската валута гривни. Обменният курс е две рубли за гривна.

Според местните власти много скоро в града ще бъде отворен клон на руска банка. Всички желаещи предприемачи ще могат да си открият сметки там.

Освен това местната администрация ще поиска и създаването на руска военна база. Агенция "Ройтерс" отбелязва, че това поредната стъпка, която сочи, че руснаците нямат намерение да си тръгнат от района.

Превземането на Херсон бе обявено от руснаците на 3 март. Два месеца по-късно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че хората там сами трябва да решат дали да се присъединят към Русия. Същия ден заместник-ръководител на местната админситрация каза, че ще бъде отправена такава молба до президента Владимир Путин.

Не със Запада, а с Китай

Русия би разгледала евентуални предложения за възстановяване на връзките си със Запада, но ще помисли дали това изобщо е необходимо. Вместо това страната ще се съсредоточи върху развиването на своите отношения с Китай, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

"Ако (западняците) искат да ни предложат нещо за подновяване на връзките, то тогава ние сериозно ще обмислим дали имаме нужда от това или не. Сега, когато Западът възприе диктаторска позиция, нашите икономически отношения с Китай ще се засилват още по-бързо", заяви той.

Ден по-рано високопоставеният руски дипломат Борис Бондарев заяви, че през последните години Лавров се е превърнал от професионалнист в човек, който заплашва света с ядрено оръжие. Бондарев подаде оставка в знак на протест срещу войната в Украйна.

Само Путин може да реши

Единственият, който може да реши за започването на преговори за мир и спиране на военните действия, е Путин. Това каза пред Световния икономически форум в Давос украинският президент Володимир Зеленски. Той заяви, че е готов да се срещне с руския лидер.

Организирането на каквито и да било преговори обаче стана по-трудно заради престъпленията, извършени от руски войници в окупирани украински територии, каза в същото време Зеленски.

Съпругата му Олена Зеленска пък осъди от трибуната на Световната здравна организация "невъобразимия ужас", причинен от руските сили.

"Войната, водена от Русия, показа ужасии, които не можехме и да си представим. Никой украинец, било то възрастен или дете, не може да бъде сигурен, че ще се събуди утре, нито че къщата му няма да бъде поразена от ракета", каза тя.

mediapool.bg