Кламер БГ - Новини: Зеленски призова Русия да бъде изключена от всички международни организации

Зеленски призова Русия да бъде изключена от всички международни организации

Война в Украйна

|
Ср, 28 Септ 2022г. 17:38ч.
Зеленски призова Русия да бъде изключена от всички международни организации

Володимир Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски призова Русия да бъде лишена от членство в Съвета за сигурност и да бъде изключена от всички международни организации. Във видеообръщение към Съвета за сигурност на ООН, събрал се на заседание за Украйна, Зеленски призова за въвеждането на нови строги глобални санкции срещу Русия и поиска ясни и юридически обвързващи гаранции за колективна сигурност.

Той каза, че пред очите на целия свят Русия провежда на окупираните от нея територии "откровен фарс", наречен референдум, и "принуждава хората под дулата на автоматите да попълват някакви хартийки", колкото да има телевизионни кадри, предаде украинската агенция УНИАН. Резултатите от тези референдуми са предрешени, заяви Зеленски и подчерта, че ако украински земи бъдат анексирани, няма да има никакви преговори с руския президент Владимир Путин.

Украинският лидер призова за допълнителна военна и финансова помощ за Украйна, за да може тя да се защити, а "агресорът да загуби", както и за "ясни и юридически обвързващи гаранции за колективна сигурност" за страната му в отговор на последните опити на Русия да откъсне част от територията й.

Извънредното заседание на Съвета за сигурност бе свикано заради организираните под диктовката на Москва референдуми в окупираните от нея украински територии и в двете самопровъзгласили се републики - Донецката и Луганската. Късно снощи техните власти съобщиха, че жителите са гласували за присъединяване на тези територии към Русия. Смята се, че това ще бъде използвано от Русия като претекст, за да обяви, че анексира тези райони, както направи с Крим през 2014 г.

"В съвременния свят всяка анексия е престъпление едновременно срещу всички държави, които смятат ненарушимостта на собствените си граници за жизненоважно", каза Зеленски. "Признаването от Русия на тези псевдореферендуми ... и поредният опит за анексиране на украинска територия ще означава, че с този президент на Русия няма за какво да се говори", добави той, имайки предвид Путин.

Украинският лидер обвини Русия, че разрушава ООН като основен орган на международното право и каза, че тя трябва да бъде изключена от всички международни организации, а ако такова изключване е затруднено процедурно, участието й в тях да бъде замразено.

Много от членовете на Съвета за сигурност на ООН осъдиха референдумите и подчертаха, че анексираните от Русия територии никога няма да бъдат признати.

Посланичката на САЩ в ООН Линда Томас-Гарфийлд каза, че в скоро време САЩ и Албания ще разпространят проекторезолюция, осъждаща "фалшивите" референдуми и призоваваща всички държави да не признават никакъв променен статут на Украйна. В резолюцията ще се настоява и за изтегляне на руските войски от Украйна. Русия със сигурност ще й наложи вето, но се надяваме да видим, че останалите членки на съюза са категорично против преначертаването на граници, добави тя.

По думите на американската представителка документът ще бъде предложен за гласуване в края на тази или началото на другата седмица Ако Русия блокира приемането му, САЩ и Албания ще го внесат в 193-членното Общо събрание на ООН, където вече не може да бъде налагано вето. Целта е да се изпрати ясно послание на Москва, посочи Томас-Гарфийлд.

Украйна поиска съществено увеличаване на западната военна помощ

Украинското министерство на външните работи призова днес за съществено увеличаване на западната военна помощ за страната - ден след приключването на "референдуми" за анексиране от Русия на четири украински области, осъдени масово от международната общност, предаде Франс прес.

"Украйна призовава ЕС, НАТО и Г-7 незабавно и значително да увеличат натиска върху Русия, по-конкретно като наложат нови тежки санкции и значително увеличат военната помощ за Украйна", пише в комюникето. Украинското външно министерство поиска "танкове, бойни самолети, далекобойна артилерия, системи за противовъздушна и противоракетна отбрана".

Освен това комюникето приканва "всички държави и международни организации да осъдят незаконните действия на Кремъл във временно окупираните украински територии".

Проруските власти в украинските области Запорожка, Херсонска, Донецка и Луганска заявиха вчера, че повечето им жители са гласували за присъединяването им към Русия. Очаква се в близките дни официален договор в този смисъл да бъде приет от руския парламент.

САЩ готвят нова военна помощ за Украйна на стойност 1,1 милиарда долара

Съединените щати подготвят нова военна помощ за Украйна на стойност 1,1 милиарда долара, съобщи Ройтерс, позовавайки се на американски официални лица, пожелали да останат анонимни. Пакетът, който ще бъде обявен скоро, ще включва реактивни системи за залпов огън Хаймарс и боеприпаси за тях, различни системи за борба с дронове и радари, резервни части, помощ за обучение и техническа поддръжка.

Пакетът ще бъде финансиран чрез американската Инициатива за подпомагане на Украйна (USAI), която дава възможност да се купуват оръжейни системи от производителите, а не да се взимат от запасите на САЩ.

Вашингтон с тревога следи организираните от Москва референдуми в окупираните от нея райони на Украйна и подготвя нови санкции срещу Русия, ако Москва анексира тези области след плебисцитите, отхвърлени като фарсови и незаконни.

След руското нахлуване в Украйна САЩ са предоставили на Украйна военна помощ за повече от 15 милиарда долара

Кремъл: "Специалната военна операция" в Украйна ще продължи поне докато Русия поеме пълен контрол върху Донецка област

Кремъл заяви днес, че "специалната военна операция" в Украйна трябва да продължи поне докато Русия поеме пълен контрол върху източната Донецка област, предаде Ройтерс.

Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин, каза пред репортери, че кампанията в Украйна ще продължи "най-малкото" до "освобождаването" на "Донецката народна република".

САЩ са все по-близо до това да станат страна в конфликта в Украйна, заяви той, цитиран от ТАСС.

Песков определи това развитие като "изключително опасно".

Руската страна има негативно отношение към изявлението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън за възможността за използване на оръжия, предоставени от САЩ на Украйна, срещу територии, където са проведени референдуми за присъединяване към Русия, предупреди той.

Във връзка с думите на украинския президент Володимир Зеленски, че "няма да има за какво да говори" с руския си колега Владимир Путин, ако Москва признае "референдумите" в четири окупирани области, Песков отбеляза, че в тези думи "няма нищо ново".

Във връзка с мобилизационната кампания на 300 000 резервисти порталът „Объясняем.рф“ посочи, че руските граждани, чиито роднини са членове на украинските въоръжени сили (УВС), не са освободени от мобилизация.

ЕК представи предложенията за нови санкции срещу Русия

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел представиха днес предложенията на комисията за нови санкции срещу Русия заради обявената мобилизация и свикването на "референдуми" за откъсване на четири области от Украйна.

Решени сме да накараме Кремъл да плати за тази допълнителна ескалация, заяви Фон дер Лайен. Тя уточни, че ЕК предлага да се наложи забрана за вноса в ЕС на още руски стоки за седем милиарда евро, както и за износа към Русия на европейски изделия. По нейните думи целта е руската икономика допълнително да бъде отслабена и да се намалят възможностите на руския военнопромишлен комплекс.

ЕК предлага граждани на ЕС да не могат да участват в ръководствата на руски държавни организации. Предлага се също таван на цената на руския петрол, без да бъде засягана работата на международните петролни пазари. Предвижда се занапред ЕС да може да санкционира и онези, които действат в заобикаляне на европейските мерки - например като изнасят стока, която впоследствие се пренасочва към Русия.

Борел добави, че се предлага разширяване на списъка на санкционираните, който досега включва около 1300 руски граждани и дружества. Предлага се да бъдат санкционирани висши руски военни, свързаните с обявената в Русия мобилизация, както и участниците и сътрудниците в свиканите в Украйна "референдуми", пропагандисти, разпространители на дезинформация и олигарси.

Британското военно разузнаване: през последните дни Украйна засили настъпателните си операции на североизток

През последните няколко дни украинската армия засили настъпателните си операции в североизточната част на страната, отчита днес британското военно разузнаване във всекидневната си сводка, публикувана на сайта на министерството на отбраната на Великобритания.

Украинските части напредват бавно в най-малко две направления на изток от линията на реките Оскол и Северски Донец, в Харковска област, където се бяха консолидирали след предишната си офанзива по-рано този месец. Руските въоръжени сили оказват по-сериозна съпротива от преди, вероятно защото украинското настъпление сега заплашва райони в Луганска област, където вчера приключи "референдум" за присъединяване към Русия.

Тежките боеве продължават и в района на Херсон, на юг, където руските части на десния бряг на река Днепър остават уязвими.

В същото време руските сили не се отказват от опитите си да настъпят близо до град Бахмут, в източната Донецка област, въпреки че са подложени на сериозно напрежение на своя северен и южен фланг. Това вероятно се дължи на политически натиск, тъй като Русия използва части, които иначе биха могли да бъдат изпратени на други фронтове, отбелязва британското военно разузнаване.

Олаф Шолц: Фалшивите референдуми на Русия няма да променят позицията на Германия

Фалшивите референдуми на Русия в окупираните украински територии няма да променят позицията на Берлин, заяви германският канцлер Олаф Шолц пред днешното издание на в. "Нойе оснабрюкер цайтунг".

"Няма да приемем резултатите от тези фалшиви референдуми и подкрепата ни за Украйна няма да отслабне", каза Шолц, цитиран от ДПА.

Москва организира референдуми в четири окупирани украински области - Херсонска, Донецка, Луганска и Запорожка, за да оправдае присъединяването им към Руската федерация.

По спорната тема за доставките на оръжие за Украйна Шолц запазва позицията си, че Украйна незабавно ще получи съветски танкове и бойни машини на пехотата в изправно състояние от други страни в НАТО, чиито запаси след това постепенно ще бъдат попълнени от Германия и други държави със западно оборудване на принципа на т. нар. кръгова размяна.

"Германия подкрепя Украйна по най-добрия възможен начин и наред с това прави всичко възможно да предотврати пряк конфликт между НАТО и Русия", подчерта Шолц и отбеляза, че това съответства и на желанията на мнозинството германски граждани.

Ердоган е предложил посредничество за създаването на демилитаризирана зона около Запорожката АЕЦ

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и държавният глава на Украйна Володимир Зеленски днес разговаряха по телефона, предаде турската държавна телевизия ТРТ-Хабер, като се позовава на Дирекцията по комуникации на турското президентство.

Двамата са обсъдили последните развития, свързани с войната в Украйна. Ердоган е изразил удовлетворение от това, че "размяната на пленници между Русия и Украйна, върху която е работено много време, е завършила успешно".

Турският президент е предложил на Зеленски посредничество за създаването на демилитаризирана зона около Запорожката АЕЦ.

Ердоган, който изтъкна, че споразумението за износ на украинско зърно работи успешно, посочи, че аналогичен подход може да бъде предприет и по отношение на Запорожката АЕЦ и предложението за "необходимото посредничество и съдействие при създаването на демилитаризирана зона около атомната електроцентрала е действително", посочиха от Дирекцията по комуникации на турското президентство.

mediapool.bg