Кламер БГ - Новини: Байдън приема Зеленски в Белия дом, ЕС-министри обсъждат помощта за Украйна

Байдън приема Зеленски в Белия дом, ЕС-министри обсъждат помощта за Украйна

Война в Украйна

|
Пон, 11 Дек 2023г. 14:19ч.
Байдън приема Зеленски в Белия дом, ЕС-министри обсъждат помощта за Украйна

Джо Байдън и Володимир Зеленски

Президентът на САЩ Джо Байдън е поканил украинския си колега Володимир Зеленски на среща в Белия дом във вторник, 12 декември, предаде Ройтерс, като се позова на официално съобщение от американското правителство в неделя.

Темата на разговор ще бъде продължаващата война и "жизненоважната" нова помощ от страна на САЩ за Киев в съпротивата му срещу Русия. В съобщението си Белият дом уточнява, че двамата ще обсъдят "спешните нужди" на Украйна.

Ройтерс отбелязва, че срещата е в контекста на исканото от правителството на Байдън одобрение от страна на конгреса на САЩ на новия пакет от помощ за Украйна и Израел.

От кабинета на Зеленски съобщиха в „Телеграм“, че украинският лидер ще пристигне във Вашингтон в понеделник на работно посещение, което ще включва „редица срещи и разговори“.

Ключовите теми на визитата на Зеленски ще обхващат отбранителното сътрудничество между САЩ и Украйна, „по-специално чрез съвместни проекти за производство на въоръжение и противовъздушни системи, като и координиране на усилията на двете страни през следващата година“, се казва в съобщението.

Освен това украинският президент е поканен да говори пред американския Сенат, съобщи асистент на ръководството на горната камара на Конгреса. Словото на Зеленски в Сената ще бъде от 9 ч. местно време във вторник.

По-късно стана ясно, че същия ден Зеленски ще има среща и с председателя на доминираната от републиканците Камара на представителите на Конгреса Майк Джонсън, съобщи говорителят на Джонсън Радж Шах.

Съпротивата на републиканското мнозинство в долната камара е причината все още да не е одобрена предложеното от президента Джо Байдън финансиране на стойност над 100 млрд. долара за военна помощ за Украйна и за Израел и за проекти в областта на националната сигурност.

Министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви във вторник, че Съединените щати "ще бъдат отговорни за поражението на Украйна", ако Конгресът на САЩ не успее да одобри финансирането.

"Украйна ще се присъедини към ЕС, въпросът е дали някой е в състояние да забави този процес"

Украйна ще се присъедини към ЕС, въпросът е дали някой е в състояние да забави този процес, заяви днес украинският външен министър Дмитро Кулеба при пристигането си за участие в заседанието на своите европейски колеги в Брюксел.

Той отчете, че Киев изпълнява поставените условия и вече са приети три от четирите ключови законодателни промени, свързани с борбата с корупцията и правата на малцинствата. По неговите думи Европейският съвет тази седмица следва да приеме исторически решения, свързани с разширяването на ЕС и предупреди, че иначе последиците ще бъдат тежки.

Не мога да си представя разрушителните последици, ако Европейският съвет не успее да приеме тези решения - не само за Украйна, а и в по-широк план за разширяването на ЕС, каза Кулеба. По неговите думи за украинците би било много демотивиращо, ако ЕС не може да изпълни дадените обещания.

Според Кулеба изпълняването на поставените условия от Киев би трябвало да доведе до отпадане на причините Унгария да се въздържа да подкрепи началото на присъединителните преговори с неговата страна. Той отбеляза, че днес му предстои първа среща с унгарския външен министър от началото на войната, предприета от Русия.

В дух на сътрудничество и взаимен интерес очакваме ЕС да вземе решение, което отчита направените от нашата страна усилия и да даде начало на преговорите за присъединяване. Дойдох да изразя ясно готовността на Украйна да изпълни целите за начало на присъединителните преговори, заяви Кулеба.

Той посочи, че решение очакват въпросите за преговорите за присъединяването на Украйна към ЕС, за осигуряване на европейска финансова и военна помощ за Киев, за налагане на още санкции срещу Москва. Имаме нужда от изтребители Ф-16, от дронове и постоянни доставки на боеприпаси, от още системи за противовъздушна отбрана, обобщи Кулеба.

Борел: Не е време да намаляваме европейската помощ за Украйна

Надявам се европейското единство за Украйна да не бъде засегнато, не е време да отслабваме, а да увеличим помощта за Киев, заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел пред журналисти преди началото на днешното заседание на европейските външни министри в Брюксел.

По неговите думи досега държавите от ЕС са предоставили на Украйна военна помощ за около 26 милиарда евро. Той подкрепи виждането, че ЕС трябва да разгърне способностите за военно производство, за да посрещне нуждите на украинската страна и за да запълни запасите, от които досега осигурява боеприпаси и техника за Киев. Според него е необходимо помощта, оказвана на двустранна основа, да бъде съгласувана.

Борел съобщи, че външните министри ще обсъдят предложения за повишаване на помощта за Украйна. Той отбеляза, че Русия увеличава ударите по украински цели, както и че расте броят на руските жертви във войната. На днешното заседание се предвижда да присъства и украинският външен министър Дмитро Кулеба.

Бербок: Подкрепата за Украйна е в интерес на Европа

Преди днешното заседание на външните министри от Европейския съюз министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок подчерта значението на помощта за Украйна във войната ѝ с Русия, съобщи ДПА.

В статия, публикувана във в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг“, Бербок пише, че все повече се говори за „умора“ в Европа, а някои поставят въпроса дали подкрепата за Украйна не затихва постепенно. „Ние подкрепяме Украйна не просто от лоялност към приятел. Ние я подкрепяме, за да може тя да освободи народа си от ада. И защото това е в интерес на нашата собствена сигурност“, отговаря Бербок.

Тя подчертава, че „смелите мъже и жени в Украйна“ са попречили на войната да се разпространи в други европейски страни като Молдова.

Според германския външен министър твърденията, че международната подкрепа е била неефективна, са неверни. Украйна успя да освободи повече от половината от територията си, която руските сили окупираха след инвазията през февруари 2022 г. Украинските сили освен това обърнаха руския флот в Черно море в отбрана, пише Бербок.

Тя отговаря на призивите за „замразяване“ на войната с аргумента, че това би лишило Украйна от нейния суверенитет и идентичност. Освен това в този случай „руската заплаха за сигурността на Европа“ би продължила да съществува, заявява германската външна министърка.

Зеленски е провел кратък разговор с Орбан в Буенос Айрес

Украинският президент Володимир Зеленски е провел кратък разговор с унгарския премиер Виктор Орбан по време на вчерашната церемония по встъпването в длъжност на новия аржентински президент Хавиер Милей в Буенос Айрес, предаде Ройтерс, като се позова на видеозапис.

На въпросното видео, разпространено в канала в ЮТюб на аржентинския Сенат (горната камара на парламента на страната) Зеленски е забелязан да разговаря за кратко с Орбан. За момента темата на разговора им не е станала публично достояние, посочва Ройтерс. Според украинските медии в Буенос Айрес двамата са щели да се опитат да изгладят противоречията между Будапеща и Киев относно присъединяването на Украйна към ЕС.

От видеозаписа се е видяло как Зеленски и Орбан си разменят реплики в продължение на близо половин минута, докато покрай тях минават други гости на церемонията в аржентинския парламент. Според Ройтерс тази комуникация е знакова в контекста на срещата на върха на ЕС тази седмица, на която трябва да бъде одобрено започването на преговорите по присъединяването на Украйна към блока.

Досега Орбан нееднократно се противопостави на това. Решението относно препоръката на председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен за стартиране на преговорите по присъединяване на Украйна към ЕС трябва да бъде взето с единодушие, посочва Ройтерс. Освен това унгарският премиер заплаши, че ще блокира отпускането на помощ от 50 милиарда евро за Киев за срок от 4 години - до 2027 г. Високопоставен представител на ЕС обаче каза за Ройтерс в петък, че Европейският съюз ще намери начин да подкрепи Украйна финансово дори и при вето на Унгария.

mediapool.bg