Кламер БГ - Новини: Зеленски не успя да убеди републиканците за допълнителна военна помощ от САЩ

Зеленски не успя да убеди републиканците за допълнителна военна помощ от САЩ

Война в Украйна

|
Вт, 12 Дек 2023г. 20:54ч.
Зеленски не успя да убеди републиканците за допълнителна военна помощ от САЩ

Украинският президент Володимир Зеленски с лидера на малцинството в Сената на САЩ Мич Макконъл (дясно) и лидера на мнозинството в Сената на САЩ Чък Шумър след среща с членове на Сената на САЩ на Капитолийския хълм във Вашингтон, САЩ, 12 декември 2023 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преговорите в Конгреса на САЩ по пакета военна помощ за Украйна може да бъдат отложени за януари, тъй като украинският президент Володимир Зеленски не успя да убеди републиканските сенатори да не обвързват отпускането на средства за противодействие на руската агресия с въпроси на вътрешната имиграционна политика.

В началото на зимата, с десетки хиляди загинали украинци, зеещ бюджетен дефицит и руски напредък на изток, Зеленски пристигна преди ден във Вашингтон с мисия да убеди Капитолия, че САЩ трябва да предоставят на страната му крайно необходимата подкрепа.

Той бе посрещнат с овации от демократите и републиканците в комисията по въоръжените сили. След срещата, проведена при закрити врата и продължила 90 минути, републиканците продължиха да настояват, че демократите трябва да се съгласят с по-строги правила за преминаване на американските граници, преди да могат да говорят за отпускане на 61.4 млрд. долара на Киев, предаде агенция Блумбърг.

Републиканецът Роджър Уикър, който е член на комисията, заяви, че би предпочел да се постигне съгласие за новите средства преди края на годината, но е по-вероятно то да бъде отложено за началото на януари, тъй като преговорите за по-строги правила за преминаване на границите продължават.

Самият Зеленски заема изборна длъжност и разбира, че политическият процес отнема време, а времето е оскъдно в края на годината, заяви сенатор Том Тилис.

Това не е първата година, в която демократите и републиканците дискутират необходимостта от реформа в имиграционната политика, но позициите им рязко се разминават. Най-радикалните искания на републиканците са напълно неприемливи за демократите.

Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън (републиканец) заяви след срещата си със Зеленски, че администрацията на Байдън трябва да предостави повече подробности и за това за това как ще бъдат използвани парите, предназначени за Украйна.

"Това, което администрацията на Байдън изглежда иска, са милиарди допълнителни долари без подходящ надзор, без ясна стратегия за победа и без нито един от отговорите, които според мен американският народ дължи", каза той след срещата със Зеленски.

Други републиканци поставиха под въпрос дали допълнителната помощ ще помогне на Украйна да победи Русия след лятната офанзива, която не доведе до ясни резултати.

"Знам, че всички искат Украйна да победи, просто не го виждам в картите", заяви сенаторът републиканец Рон Джонсън.

В началото на 2023 г. западните политици и военни се надяваха, че успешната контраофанзива на Украйна ще я постави в благоприятна позиция и ще ѝ позволи да започне преговори с Русия за уреждане на конфликта към края на тази година. Украинските въоръжени сили обаче успяха да напреднат само с няколко километра на няколко места.

Когато окончателно стана ясно, че отблъскването на руснаците ще изисква много повече време и усилия, украинският въпрос започна да се превръща в разменна монета, отбелязва Якоб Керкегор, старши научен сътрудник в германския фонд Маршал.

"Ситуацията в Украйна вече не е нещо особено. Тя вече не се разглежда като въпрос на национална сигурност, нещо от първостепенно значение за ЕС, НАТО или САЩ. Ако не беше така, хората нямаше да играят политически игри около нея", каза той пред "Файненшъл таймс".

По думите му "войната в Украйна се обезценява".

"Ако бях на мястото на Владимир Путин, сега щях да кажа: моето стратегическо решение да се опитам да продължа по-дълго от Запада дава резултат", коментира той.

Настроенията се променят не само в политическата , но и в обществената среда. Според социологическо проучване на Мичиганския университет 48% от американските гласоподаватели сега смятат, че САЩ харчат "твърде много" за военна и финансова помощ за Украйна. Според 11% помощта е недостатъчна, а 27% са на мнение, че Вашингтон заделя правилната сума.

В навечерието на визитата на Зеленски Белият дом публикува нови разузнавателни данни, за които очакваше да помогнат на Зеленски да преодолее съпротивата на републиканците.

Според данните Русия смята, че САЩ я подкрепят във военната безизходица с Украйна, намалявайки подкрепата на Запада за Киев, което прави войната по-лесна за спечелване от Москва.

"Русия е твърдо решена да продължи настъплението си въпреки загубите", се казва в изявление на говорителя на Съвета за национална сигурност Адриен Уотсън. "Сега е по-важно от всякога да запазим подкрепата си за Украйна, за да може тя да продължи да удържа линията и да си върне териториите".

Допълнителни данни от американската разузнавателна служба сочат, че подкрепяната от Запада украинска военна кампания има известен успех. От октомври насам по оста Авдеевка-Новопавловка в Източна Украйна са убити или ранени над 13 000 руски войници и са унищожени над 220 бойни машини, каза Уотсън. Тя добави, че силите на Кремъл продължават да атакуват цели в Източна Украйна, включително около Авдеевка, Лиман и Купянск.

mediapool.bg