Кламер БГ - Новини: Щатският Сенат ще гласува помощта за Украйна следващата седмица

Щатският Сенат ще гласува помощта за Украйна следващата седмица

Война в Украйна

|
Пет, 15 Дек 2023г. 10:44ч.
Щатският Сенат ще гласува помощта за Украйна следващата седмица

Володимир Зеленски и Джо Байдън при скорошното посещение на украинския президент. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Следващата седмица сенатът на САЩ ще гласува за предоставяне на военна помощ на Украйна на стойност 40 млрд. долара. Очаква се пакет от помощ за 14 млрд. долара за Израел заради военния конфликт с "Хамас".

Одобрението от страна на Републиканската партия обаче бе обвързано с промени в политиката за гранична сигурност на САЩ. От партията настояват за повече контрол по границата с Мексико в замяна на подкрепа на помощта за Украйна.

В последните дни президентът Володимир Зеленски бе на посещение в САЩ в опит да убеди републиканците да одобрят допълнителните разходи. Според в. „Ню Йорк Таймс“ Зеленски не е успял да повлияе.

При завръщането си в Украйна той коментира, че е чул от председателя на Камарата на представителите Майк Джонсън от Републиканската партия "думи, изразяващи уважение към нашия народ, към нашата борба". Той, заедно с представителите в Сената, многократно са заявявали, че ще гласуват за тази помощ, само ако тя е съчетана с нови мерки за контрол на американско-мексиканската граница.

Сенатът ще отложи празничната си ваканция, която трябваше да започне в събота, и ще се събере в понеделник, за да даде време на преговарящите да постигнат споразумение. Това заяви лидерът на мнозинството Чък Шумър.

Още по темата:

Зеленски не успя да убеди републиканците за допълнителна военна помощ от САЩ

"Толкова много зависи от нашия успех. Знаем, че светът ни наблюдава", каза той.

Всяка сделка, постигната в Сената, който демократите контролират с мнозинство от 51-49 гласа, ще трябва да получи одобрението и на Камарата на представителите, която републиканците контролират с 221-213 гласа, преди да влезе в сила. Конгресмените от Камарата на представителите напуснаха Вашингтон в петък, за да започнат ваканцията си.

Все пак някои сенатори и от двете партии изразиха загриженост. Републиканският сенатор Том Котън заяви, че преговарящите са постигнали напредък, но остават "много далеч" от споразумение. Той добави, че демократите не са представили предложенията си в писмен вид и не са взели отношение по искането на републиканците да ограничат правомощията на на президента Джо Байдън за "амнистия", които той използва, за да позволи на стотици хиляди мигранти да влязат законно в САЩ.

Този месец Байдън заяви, че е готов на значителни отстъпки по отношение на сигурността на границите, за да постигне сделка с републиканците, но някои демократи разкритикуваха съобщените от медиите предложения на Белия дом, които биха ограничили достъпа до убежище в САЩ и биха увеличили броя на депортациите.

mediapool.bg