Кламер БГ - Новини: Зеленски във Вашингтон не повлия на нежеланието на републиканците за още помощ за Украйна

Зеленски във Вашингтон не повлия на нежеланието на републиканците за още помощ за Украйна

Война в Украйна

|
Ср, 13 Дек 2023г. 13:13ч.
Зеленски във Вашингтон не повлия на нежеланието на републиканците за още помощ за Украйна

снима ЕПА/БГНЕС

Посещението на президента Володимир Зеленски на Капитолийския хълм и в Белия дом не изглежда да е довело до излизане от задънената улица по отношение на законопроекта за извънредните разходи, който включва 50 млрд. долара повече помощ за сигурността на Украйна, коментира в. "Ню Йорк таймс".

Докато Зеленски стоеше вчера на трибуната в Капитолия и молеше сенаторите бързо да одобрят още помощ за войната на страната му срещу руските нашественици, сенаторът Линдзи Греъм, републиканец от Южна Каролина, обясни суровата политическа реалност, която блокира одобрението на Конгреса за повече американска помощ за изпадналата в беда страна: спорът изобщо не е по същество за тази борба. Републиканците обвързаха темата с неразрешим вътрешнополитически спор за затягане на контрола върху миграцията по границата на Съединените щати с Мексико.

"Ню Йорк таймс" посочва очевидната голяма разлика в отношението към украинския президент, сравнявайки случилото се по време на визитата му във Вашингтон преди година с това сега и посочва прогресивното влошаване на отношението към подкрепата за още помощи за Украйна.

Вестникът посочва мнението на конгресмени, че за момента на практика е почти невъзможно законопроектът за осигуряване на средства за помощи за Украйна да бъде гласуван до края на тази година.

Лондонският в. "Гардиън" посочва, че Зеленски се е сблъскал във Вашингтон с хладен прием от ключови републикански законодатели и допълва, че Майк Джонсън, председателят на Камарата на представителите, не би се съгласил да подкрепи искането на Байдън да даде на Украйна 61,4 милиарда долара, тъй като възразяващите срещу помощта за Киев настояват за отстъпки от Белия дом по отношение на граничната сигурност като условие за сделка.

Вестникът също така отбелязва, че някои републиканци и в двете камари на Конгреса остават твърдо против отпускането на допълнителна помощ за отбраната на Киев, защото това би се възприело от тяхната политическа база като победа за Байдън и защото много гласоподаватели на Републиканската партия вярват в теориите на конспирацията, поддържани от бившия президент Доналд Тръмп и неговите съюзници, според които твърдата подкрепа на Байдън за Украйна произтича от предполагаеми подкупи, които са му били плащани чрез сина му Хънтър Байдън.

Байдън: Коледен подарък за Путин

Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди републиканците, че ще поднесат на Русия "коледен подарък“, ако не успеят да предоставят допълнителна военна помощ на украинския президент.

Говорейки заедно с украинския президент Володимир Зеленски по време на пресконференция в Белия дом, Байдън каза, че "бързо изчерпваме способността си да помагаме на Украйна" без приемането на законопроекта за допълнителни разходи, който той поиска, но досега не е получил.

Байдън също така каза, че руският президент Владимир Путин "залага" на това, че Конгресът на САЩ не може да се съгласи да придвижи законопроекта за финансиране, и предупреди, че американското правителство "трябва да му докаже, че греши". Ако не спрем Путин, той ще продължи“, каза президентът на САЩ.

В критиките си към републиканците Байдън също така посочи: "Ако сте възхвалявани от руските пропагандисти, може би е време да преосмислите това, което правите".

Президентът на САЩ каза също: "Историята ще съди сурово онези, които обръщат гръб на свободите, защото днес свободата на Украйна е застрашена. Но ако не спрем Путин, това ще застраши свободата на всички почти навсякъде".

Американският президент увери Зеленски, че американският народ няма да обърне гръб на Украйна и ще продължат да снабдяват Украйна с оръжия и оборудване “толкова дълго, колкото могат“.

Зеленски от своя страна каза, че Украйна успява все повече да задоволи собствените си нужди и да зависи по-малко от помощ и подчерта, че успехът на неговата страна срещу Русия има въздействие и върху други европейски държави.

“Благодарение на успехите на Украйна, успехите в отбраната, други европейски държави са в безопасност от руската агресия“, каза Зеленски

“Имаме за цел да спечелим въздушната битка, да разбием руската доминация във въздуха“ през 2024 г., каза на пресконференцията украинският президент. “Който контролира небето, контролира продължителността на войната“, допълни той.

Украйна се надява на доставки на употребявани самолети Ф-16, както и на доставки на Грипен от Швеция. На пресконференцията Байдън каза на Зеленски, че съществуването на Украйна като независима държава вече е знак за успех.

“За вас, да бъдете тук днес, близо две години по-късно, и за Украйна – да е толкова силна и свободна, вече е огромна победа“, каза американският президент, цитиран от Ройтерс.

mediapool.bg