Кламер БГ - Новини: Войници от най-голямата руска армейска част загиват под обстрел, докато чакат генерал

Войници от най-голямата руска армейска част загиват под обстрел, докато чакат генерал

Война в Украйна

|
Ср, 14 Юни 2023г. 14:40ч.
Войници от най-голямата руска армейска част загиват под обстрел, докато чакат генерал

Войници от най-голямата руска армейска част загиват под обстрел, докато чакат генерал

Руски войници са загинали масово под обстрела на украинската артилерия в района на Кременная (Луганска област), докато са чакали генерала строени на фронтовата линия. Това съобщават руски военни блогъри. Те не посочват точния брой на загиналите, но отбелязват, че броят на жертвите надвишава загубите в боевете в южнодонецкото направление за няколко дни, предаде "Москоу таймс".

"Близо до Кременная се случи трагичен инцидент в една от дивизиите, които щяха да преминат в настъпление. В продължение на два часа хората стояха стълпени на едно място и чакаха командирът на дивизията да произнесе мотивиращото си слово", пише "Рибар".

Но вместо генерала, те дочакаха украинските реактивни системи за залпов огън HIMARS и артилерия, продължава той.

"Да стоиш в колона два часа на едно място! Какво правите, бащи командири, вие командвате хората", възмущава се авторът на канала "Два майора". "Ако към средата на втората половина от войната има командири, които държат колони на фронта и построяват личния състав на една голяма купчина, а след това чакат вражеската артилерия да удари, тогава такива командири трябва да бъдат застреляни", отбелязва друг военен блогър.

Каналът "Zаписки на мичман Птичкин" пише, че става дума за 20-та гвардейска Краснознаменна общовойскова армия. Това е най-голямото съединение на руската армия.

Z-блогърите не посочват името на военачалника, за когото са били посторени войниците, но каналът "Превърнати във война" публикува снимка на генерал-майор Сухраб Ахмедов. Заедно с колегата си Рустам Мурадов той преди това ръководеше групата войски "Изток" и бреговите войски на 155-та бригада на морската пехота на Тихоокеанския флот.

Тази бригада преди това написа отворено писмо до губернатора на Приморски край. В него се съобщава, че "генерал Мурадов и неговият сънародник Ахмедов" в опит да получат званието Герой на Русия могат да загубят до 400 души в Павловка. Мурадов стана печално известен с изпращането на военни в мините край Угледар, масовата загуба на стотици техника и хиляди войници, а по-късно беше заточен като миротворец в Армения.

mediapool.bg