Кламер БГ - Новини: Нови цивилни жертви при руски удари. Киев обяви напредък в контраофанзивата

Нови цивилни жертви при руски удари. Киев обяви напредък в контраофанзивата

Война в Украйна

|
Ср, 14 Юни 2023г. 18:14ч.
Нови цивилни жертви при руски удари. Киев обяви напредък в контраофанзивата

Одеса след ракетните удари, сн. ЕПА/БГНЕС

Руските сили нанасят нови ракетни удари срещу цивилни цели в Украйна, докато украинските сили продължават контраофанзивата си в източната част на страната.

Киев съобщи за значителен напредък, но според Москва украинските сили са претърпели тежки загуби на хора и техника.

Информацията за хода на военните действия остава противоречива.

Нови удари срещу цивилни цели

Руски ракети са ударили сгради в украинското черноморско пристанище Одеса и са убили най-малко трима души, а ранените са 13. Русия изстреля срещу града от кораб в Черно море четири крилати ракети, съобщиха от Южното командване на украинските въоръжени сили.

По-рано военните обявиха, че две ракети са били унищожени преди да достигнат целите си.

В резултат на въздушен бой и взривни вълни са нанесени щети на бизнесцентър, образователна институция, жилищен комплекс, заведения за хранене и магазини в центъра на града, съобщи Южното командване в "Телеграм“.

Тримата загинали са работели в склад на търговска верига, когато ракета "Калибър“ го е поразила и той се е подпалил. В склада са били ранени седем работници.

Продължава претърсването под развалините, където може да има още пострадали, казаха военните. Атаката е унищожала 1000 квадратни метра от склада, а избухналият пожар е обхванал 400 квадратни метра.

От началото на руската инвазия Одеса беше бомбардирана на няколко пъти. На 10 юни трима души загинаха в околностите на града в пожар, предизвикан от падане на отломки от дрон, унищожен от украинската противовъздушна отбрана.

Шестима души пък са загинали в обстрелян от руската армия автомобил в Североизточна Украйна, близо до руската граница, съобщи украинската главна прокуратура, цитирана от Франс прес.

По време на обстрела автомобилът се е движел през гора в близост до град Серединa-Буда в Сумска област, съобщава прокуратурата.

Загинали са шестима души, сред които четирима горски пазачи, се казва в съобщение на прокуратурата в Телеграм.

Москва от своя страна твърди, че украински сили са обстреляли жилищен район в град Нова Каховка, в резултат на което е бил ранен един човек.

Миналата седмица язовир "Каховка" беше разрушен, което предизвика широкообхватни наводнения и принуди хиляди хора да напуснат домовете си. Това беше една от най-големите промишлени катастрофи в Европа от десетилетия.

Администрацията добави, че обстрел на близкото село Плодово е прекъснал електрозахранването там. Агенция Ройтерс отбелязва, че не е успяла да потвърди информацията от независими източници.

Украйна и Русия отричат да вземат на прицел цивилни с военните си операции. Двете страни си размениха обвинения, че са обстрелвали наводнените райони след скъсването на язовирната стена на "Каховка".

Контраофанзивата продължава

Украйна съобщи за напредък в контраофанзивата си срещу руските сили днес в "изключително ожесточени" боеве, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение в "Телеграм" на украинския заместник-министър на отбраната Ханна Маляр.

Маляр съобщи, че украинските действия са имали "частичен" успех.

Според нея през изминалото денонощие украинските войски са напреднали с около 200 метра до 500 метра в различни райони край малкия източен град Бахмут и с около 300 метра до 350 метра в посока към югоизточния град Запорожие.

Тя съобщи за продължаващи боеве край селището Макаровка в посока към южния пристанищен град Бердянск, и каза, че сражения се водят в районите на селищата Новоданиловка и Новопокровск в посока към Мариупол.

Русия не е признала досега никакви украински успехи, а президентът Владимир Путин заяви, че засега не вижда необходимост от нова мобилизация.

Президентът Володимир Зеленски приветства напредъка на украинските войски в близост до град Бахмут в източната част на страната, както и на южния фронт, предаде Ройтерс.

"Благодаря на всички, които сега се сражават, които защитават и изтеглят напред нашите позиции", каза Зеленски в нощното си видео обръщение.

"Например, в сектора Бахмут... има движение напред в различни райони."

Той също така похвали частите на южния фронт "Таврия", като заяви, че в "условията на авиационно и артилерийско превъзходство на окупаторите има движение напред. Благодаря ви, войници! Благодаря ви за всяка крачка и всеки метър, освободен от руското зло."

Високопоставен командир на чеченските сили в Украйна е ранен

Високопоставен командир от чеченските сили, които се сражават в Украйна, е бил ранен, предаде Ройтерс, като се позова на телевизионния канал "Звезда" на руското министерство на отбраната.

Адам Делимханов, който освен, че е командир на чеченската дивизия в руската Национална гвардия, е и депутат в Държавната дума, е смятан за вторият най-високопоставен човек в кавказкия регион след Рамзан Кадиров.

mediapool.bg