Кламер БГ - Новини: Украйна си е върнала над 100 квадратни километра въпреки "силната съпротива"

Украйна си е върнала над 100 квадратни километра въпреки "силната съпротива"

Война в Украйна

|
Четв, 15 Юни 2023г. 16:25ч.
Украйна си е върнала над 100 квадратни километра въпреки "силната съпротива"

Жители на Краматорск разчистват след руския ракетен удар срещу града на 14 юни 2023 г. Сн.ЕПА/БГНЕС

Украйна твърди, че Русия е понесла тежки загуби от началото на нейната контраофанзива, a Москва продължава да отрича и не спира ударите срещу цивилни цели.

Украйна си е възвърнала контрола над територия с площ от над 100 квадратни километра, съобщи Ройтерс, като се позова на високопоставен украински военен командир.

"Готови сме да продължим да се сражаваме, за да освободим нашата територия, дори с голи ръце", заяви на пресконференция бригаден генерал Олексей Громов.

Той потвърди, че в началните етапи на офанзивата, която Украйна започна миналата седмица, са били освободени седем селища в Донецка и Запорожка област.

Армията е напреднала с до три километра в близост до село Мала Токмачка в запорожкия сектор и до седем километра в близост до село южно от Велика Новоселка в донецкия сектор, съобщиха официални представители на военните.

Ройтерс отбелязва, че не е успяла да потвърди обстановката на бойното поле от независими източници.

Зам.-министърката на отбраната на Украйна Анна Маляр каза от своя страна, че руските сили оказват "силна съпротива" и украинските войски са възпрепятствани от тежък артилерийски обстрел и дронове камикадзета, предаде ДПА.

"Врагът не се отказва от своите позиции просто така", добави Маляр.

Русия не признава официално украинския напредък, посочва Ройтерс. Всяка от страните твърди, че другата е понесла сериозни загуби от началото на контраофанзивата, като както Москва, така и Киев рядко коментират собствените си загуби.

"Въпреки фалшивите руски съобщения, които твърдят противното, украинската армия даде много по-малко жертви при своето настъпление в сравнение с окупаторите", написа в "Телеграм" зам.-министърката на отбраната на Украйна Ханна Маляр.

Според нея руските загуби са близо девет пъти повече от украинските при източния град Бахмут, а в южна Украйна съотношението е над пет към едно.

През последните дни Министерството на отбраната на Русия неведнъж обяви, че неговите сили са спрели украинското контранастъпление и са причинили многобройни жертви на другата страна.

Руският президент Владимир Путин спомена за "катастрофални загуби" на украинската армия.

Ханна Маляр отхвърли тези твърдения като дезинформационна кампания, целяща да деморализира украинските войници и общество.

Изявленията и на двете страни в конфликта не са потвърдени по независим път.

Взривове в Кривой Рог и Одеса

Украинските власти съобщиха за експлозии и тази нощ в Кривой Рог и Одеса.

Тези два украински града станаха мишена на смъртоносни руски обстрели през последните дни.

Руски ракети са поразили в ранните часове днес два промишлени обекта в град Кривой рог в Централна Украйна, съобщи кметът на града Олександър Вилкул, цитиран от Ройтерс.

Три ракети са поразили две промишлени предприятия, "които нямат нищо общо с военните".

Ранен е 38-годишен мъж. Отломки от ракетите, свалени от системата за противовъздушна отбрана, са нанесли щети на един автомобил, уточни Вилкул.

"Пораженията са значителни", написа той в "Телеграм".

Броят на убитите при руската ракетна атака срещу родния град на украинския президент Володимир Зеленски в сряда междувременно достигна 12, след като един от ранените почина в болница вчера, отбелязва ДПА.

Експлозии отекнаха тази нощ и в Одеса на югозапад.

Системата за противовъздушна отбрана се е задействала, каза говорителят на областната военна администрация Сергий Братчук, цитиран от агенция Укринформ.

"Одеса. ПВО работи! Бийте ги, братя!", написа Братчук в "Телеграм".

Властите в южния пристанищен град Одеса съобщиха, че противовъздушната отбрана е свалила всичките 18 дрона, засечени в района.

В сряда украинската армия съобщи за трима убити цивилни при руски ракетен удар по Одеса.

Тази нощ отекнаха експлозии и в Харков на североизток.

Тази нощ беше обявена въздушна тревога в 12 от 24-те украински области, показва справка на ТАСС. Сирените виха около един час и половина, а в някои региони - два часа.

Въздушната тревога остана в сила най-дълго в югозападната Одеска област, където тази нощ отекнаха пет поредици експлозии. Рано сутринта в четвъртък въздушната тревога в цяла Украйна беше отменена.

В началото на този месец Украйна започна своята дългоочаквана контраофанзива за отвоюване на окупирани от Русия територии.

Киев твърди, че настъплението му е успешно, а Москва отрича. На този фон Русия продължава да извършва всеки ден атаки с ракети и дронове.

В сряда трима цивилни бяха убити при руски ракетни удари по Краматорск и Константиновка в Донецка област, съобщи ръководителят на военната администрация в източния украински регион Павло Кириленко, цитиран от ДПА.

Украинска атака с дронове в Крим

Същевременно администрацията в контролирания от Русия полуостров Крим съобщи за украинска атака с безпилотни летателни апарати.

Според ръководителя на администрацията Сергей Аксьонов през изтеклата нощ и тази сутрин са били свалени шест и заглушени три дрона.

Един се е взривил в село Докучаево, на 40 км от град Симферопол. Няма жертви, но са нанесени известни щети, уточни Аксьонов, цитиран от ТАСС.

Норвегия и Дания даряват 9000 артилерийски снаряда на Украйна

Норвегия и Дания се договориха да дарят допълнително 9000 артилерийски снаряда на Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на норвежкото министерство на отбраната.

Норвегия ще предостави снарядите, а Дания ще осигури взриватели и горивни заряди, се казва в изявлението на норвежкото ведомство.

Според изявлението Норвегия предоставя също и 7000 снаряда от собствените си запаси, които вече са изпратени в Украйна.

Артилерийските снаряди могат да се използват за няколко вида артилерия, включително за гаубици тип М109, дарени по-рано от Норвегия. Боеприпасите ще бъдат заменени чрез закупуване на нови боеприпаси.

mediapool.bg