Кламер БГ - Новини: Военното разузнаване за 10 години има едва двама "пробити" служители

Военното разузнаване за 10 години има едва двама "пробити" служители

България

|
Четв, 08 Апр 2021г. 12:58ч.
Военното разузнаване за 10 години има едва двама "пробити" служители

За 10 години военното разузнаване, доскоро служба "Военна информация", е отстранило или предало на съответните органи двама свои служители заради подозрения или данни, че са работили за чужди държави, съобщиха от службата в отговор на въпроси на Mediapool по Закона за достъп до информация.

Както и се очаква, по-голямата част от информацията за службата, която се озова в центъра на шпионския скандал, остава класифицирана информация. Прокуратурата обяви разкритието на шпионска група, водена от бивш шеф във Военното разузнаване – т.нар. "Резидента" Иван Илиев. В групата влиза и един действащ служител на службата, както и офицер от МО.

Според прокуратурата те са събирали информация, която е предавана в руското посолство.

Ако може да се съди от отговорите на "Военно разузнаване", в службата подобни действия, ако бъдат доказани, не са практика.

Службата обаче не дава информация колко вътрешни разследвания са проведени през последните години, нито какви мерки са предприети след избухването на шпионския скандал, тъй като това e класифицирана информация.

Тайна е и какви са резултатите от проверката на изтеклите в някои медии интимни снимки, на които се твърди, че се вижда шефът на службата.

В същото време не е тайна, че в него дълги години работят хора, минали през специални школи в бившия Съветски съюз и с мислене, формирано там.

В момента малко над 4% от заемащите командни длъжности в службата са назначение преди 1991 година.

Шефът и заместниците му обаче не са преминавали през обучение в руски школи.

Тайната служба става нерядко и арена на скандали, в които прозират различни политически, а дори и бизнес интереси, но после бързо заглъхват или минават под гриф "строго секретно".

По високите етажи на военното разузнаване от няколко години е много проветриво. През 2019 г. тогавашният ѝ шеф Пламен Ангелов се оттегли, след като прокуратурата повдигна обвинение срещу него и предшественика му на поста Светослав Даскалов, че са издали над 500 достъпа до класифицирана информация на НАТО и ЕС в нарушение на закона.

Междувременно прокуратурата се натъкна на действия в службата, които според нея са "грозни" и "обидни" - например военен разузнавач, който "работил" като такси и информатор на бизнесмен в чужбина. Няколко години след тези бомбастични обвинения, няма никакви публични данни какво стана по разследването на тези казуси. Това от своя страна подхрани съмненията, че прокуратурата нарочно е раздухала скандалите, за да подпомогне кадрови рокади в управлението на разузнаването.

Военното разузнаване се смята за един от най-сериозните източници на информация в държавата, тъй като разполага с широки правомощия да действа извън страната, както и вътре в страната, но при определени условия.

В това число да прилага и специални разузнавателни средства.

За тези дейности няма никаква публична информация, каквато обикновено е практиката на всички служби по света. Ето защо малцина имат представа какво и кого точно разузнава българското военно разузнаване.

mediapool.bg