Кламер БГ - Новини: Малките ученици се връщат в училище от 12 април, големите по график (обновена)

Малките ученици се връщат в училище от 12 април, големите по график (обновена)

България

|
Четв, 08 Апр 2021г. 13:38ч.
Малките ученици се връщат в училище от 12 април, големите по график (обновена)

Учениците от 1 до 4 клас се връщат в училище от 12 април. Тези от 5 до 12 клас ще продължат да се редуват за присъствено обучение по график, а студентите ще се обучават присъствено само за практическите занятия. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев.

Изготвеният "пожелателен" график за учениците от прогимназиален и гимназиален етап, както се изрази Вълчев предвижда първо от 12 април да се върнат в класните стаи учениците от 7, 8 и 10 клас за две седмици.

От 26 април, ако епидемичната обстановка позволява, в училище се връщат учениците от 5, 9 и 12 клас. Те ще учат присъствено до 14 май. Срокът е три седмици, защото има много празнични дни, обясни просветният министър.

Учениците от 6, 7 и 11 клас е планирано да се върнат в училище от 17 май при условие, че епидемичната обстановка го позволява.

Остава възможността за провеждането на присъствени учебни занятия за всички ученици от 5 до 12 клас, които са единствени в съответния клас на училището, каза Красимир Вълчев.

Студентите ще се обучават присъствено единствено за практическите занятия.

Така до края на учебната година ще се завъртят всички класове.

Забраната учебните центрове, в които децата се подготвят за матури и езикови изпити, обаче остават затворени до края на април.

Матурите и изпитите след 4, 7, 10 и 12 клас остават, каза Красимир Вълчев.

Все още не е ясно какъв обем от изучавания материал ще отпадне от изпитите в 7 и 12 клас.

Първи крачки от края на третата вълна

До края на деня ще има нова заповед с мерки, които ще бъдат разхлабени. Това съобщи министърътна здравеопазването проф. Костадин Ангелов без да посочи какви точно ще са те на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

Той помоли да се даде още седмица за глътка въздух без натиск за повсеместно отваряне, защото ограничаването на разпространението на коронавируса е "крехко", въпреки отчетените първи крачки от края на третата вълна.

Засега е ясно, че в училище се връщат малките ученици до 4 клас, а останалите по график. Очаквания има да се отворят големите магазини за нехранителни стоки при определени ограничения за брой хора на квадратен метър.

Частичният локдаун от две седмици е дал резултат. "На практика това, което очаквахме да се случи - задържане и спад, е налице" каза и главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му трудният баланс между това да не са толкова строги мерките и това да преминем върховната точка на вълната е налице. Това не трябва да ни успокоява, тъй като все още има много хора в болница и интензивни структури, предупреди доц.Кунчев.

"Тенденциите са изключително крехки. Спадът на заболеваемостта е само със 7% на двуседмична база, което само чертае тенденция, но не бих казал, че тя е трайна", каза председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

България вече е на девето място по заболеваемоств Европейския съюз, но на второ място по смъртност след Унгария. На Балканите страната ни е на четвърто място по заболеваемост и на второ по смъртност след Северна Македония, отчете доц. Кунчев.

mediapool.bg